Amsterdam verlaagt grondprijs voor woningen

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Amsterdam heeft de grondprijzen voor woningbouw fors verlaagd. Ten opzichte van 2012 betalen huizenbouwers dit jaar tien tot vijftien procent minder voor grond. De grondprijzen voor commercieel vastgoed, zoals hotels en kantoren, blijft nagenoeg gelijk. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag bekend.

Omdat de grondprijs de marktwaarde van woningen volgt, verlaagde de gemeente de prijzen fors. Onderzoek van de gemeente laat zien dat woningen in Amsterdam de afgelopen anderhalf jaar gemiddeld vier tot zes procent minder waard zijn geworden.

Amsterdam heeft de betalingsregeling voor zelfbouwers aangepast, zodat ze kunnen profiteren van lagere grondprijzen. Mensen die zelf een huis willen bouwen en een optie nemen op een kavel, kunnen met de gemeente een basisbedrag afspreken. Als de prijzen zijn gedaald op het moment dat daadwerkelijk wordt betaald, dan profiteert de zelfbouwer. Andersom geldt ook dat stijgende prijzen deels voor rekening van de zelfbouwer komen.

Voor grond in het centrum en stadsdeel Zuid moeten bouwers achthonderd tot elfhonderd euro per vierkante meter neertellen. In de stadsdelen West en Oost zijn schommelen de prijzen tussen de vierhonderd en negenhonderd euro. De prijzen lopen zo uiteen omdat ook binnen de stadsdelen sommige locaties populairder zijn dan andere.