"Verbazingwekkend weinig huizen met vloerisolatie"

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

UTRECHT - De vloeren van ruim 1,4 miljoen oudere eengezinswoningen zijn nog niet geïsoleerd. Dat is verbazingwekkend, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, en een gemiste kans voor de bewoners en het milieu.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat een grote meerderheid (70%) van de mensen met vloerisolatie er tevreden over is. Ze merken de directe voordelen in comfort, en hebben minder last van vocht en koude voeten. Tot 1980 was vloerisolatie niet verplicht bij de bouw.

Er zijn meer eengezinswoningen van voor 1980 zonder vloerisolatie dan mèt. Bewoners gebruiken al jaren meer energie dan nodig is. Ze doen daar vaak niets aan omdat ze opzien tegen de kosten van vloerisolatie door een bedrijf, blijkt uit het onderzoek.

De kosten van het zelf doen van de klus valt ze mee. Bewoners die al eerder andere isolatie lieten aanbrengen en het comfort daarvan kennen, overwegen sneller om ook vloerisolatie te nemen.

Volgens Milieu Centraal merken mensen met vloerisolatie direct de voordelen in comfort en geld. Ook hebben ze een woning met een hogere marktwaarde en dragen ze bij aan het milieu door hun verlaagde energiegebruik.

De voorlichtingsorganisatie wil daarom dit najaar met de campagne 'Vloerisolatie, dat voelt goed', het aanbrengen van vloerisolatie stimuleren. In een gemiddelde woning levert vloerisolatie een besparing op van 175 euro per jaar.

Zelf de klus klaren kost ongeveer 700 euro, uitbesteden aan een bedrijf kost onder het huidige lage btw-tarief ongeveer 2.000 euro. Wie naast vloerisolatie meer energiebesparende maatregelen neemt, zoals een zuinige ketel, of andere isolatie kan in aanmerking komen voor de Rijkspremie van Meer Met Minder van 750 euro.

Op de site van Milieu Centraal kan een bewoner zelf zien welke vorm van vloerisolatie voor hem de beste keuze is en wat dat ongeveer kost. Van 5 september t/m 15 oktober maken mensen daarbij kans op gratis vloerisolatie van Nuon.