Laat woningcorporatie bouwen, niet gokken

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

DEN HAAG - SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft opheldering gevraagd aan het kabinet over het investeringsgedrag van woningcorporaties.

Uit onderzoek blijkt dat veel corporaties voor miljoenen het schip ingaan door onverklaarbare grondaankopen en riskante commerciële projecten.

Karabulut: 'Na het miljoenendrama van de SS Rotterdam blijkt nu dat geld van de huurders nog steeds over de balk wordt gegooid. Het is tijd voor strengere regels, zodat corporaties weer gaan doen waar ze voor bedoeld zijn: betaalbare huizen voor huurders bouwen.'

Uit onderzoek van de financiële toezichthouder, het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting is gebleken dat woningcorporaties voor miljoenen het schip ingaan door risicovolle commerciële projecten en lukraak grondaankopen.

De Geertruidense woningcorporatrie WSG is het meest recente voorbeeld. Hier verdween ruim zestig miljoen euro in commerciële bouwprojecten en riskante grondaankopen. Diverse bouwprojecten van WSG zijn ondertussen stilgelegd en de huurders lijken de rekening te moeten ophoesten.

Karabulut: 'Al jaren pleit de SP voor corporaties die zich op de huurder richten en niet op prestigeprojecten. Veel teveel corporaties gedragen zich als snelle vastgoedjongens en kopen cruiseschepen, lappen grond waar ze niks mee kunnen en dure Maserati's voor de bestuurders.

Dat moet afgelopen zijn. De huurder moet weer centraal komen te staan en dit soort speculeergedrag moet onmogelijk gemaakt worden.'