Huisvestingsbehoefte studenten in Amsterdam groeit harder dan verwacht

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

AMSTERDAM - Het aantal studenten aan de hogescholen en universiteiten in Amsterdam groeit hard. Harder dan anderhalf jaar geleden werd voorspeld in het visiedocument Studeren in de Topstad'. Dat meldt de Vrije Universiteit.
 
Het ziet ernaar uit dat Amsterdam in 2015 zo'n 117.100 voltijdstudenten heeft. Hiermee neemt ook de behoefte aan studentenhuisvesting navenant toe. Vorige week woensdag presenteerden de Amsterdamse hogeronderwijsinstellingen een update van Studeren in de Topstad met actuele cijfers.

'Studeren in een Topstad'
In het visiedocument ‘Studeren in de Topstad' zijn cijfers opgenomen over de feitelijke en te verwachten aantallen studenten en over hun huisvestingsbehoefte. Het document dateert van begin 2010 en is grotendeels gebaseerd op cijfers uit 2008.

Inmiddels is er anderhalf jaar verstreken. Het aantal Amsterdamse studenten is opnieuw gestegen en voor de toekomst zijn de verwachtingen naar boven bijgesteld. Zoals het er nu naar uitziet zijn er in 2015 117.100 voltijdstudenten in Amsterdam.

In de periode 2010-2014 neemt de behoefte aan studentenhuisvesting toe met 8.700 eenheden, in 2015 met nog eens 1.600. Tijdens de bijeenkomst keken de betrokkenen - hogescholen, universiteiten, gemeente, woningbouwcorporaties en studenten - vooruit, maar blikten ze tevens terug op wat de afgelopen jaren gezamenlijk al is bereikt.

Ook bespraken zij met elkaar wat er nog gedaan moet worden om in Amsterdam voldoende studentenwoningen te realiseren.
 
© Nationale Bouwgids