Donner mag huren in dure gebieden verhogen

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (Novum) - De huren in de tien gebieden waar de woningen gemiddeld het duurst zijn mogen met maximaal 120 euro per maand omhoog.

Dit besluit van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is niet in strijd met de wet, heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen om de huurverhogingen te voorkomen. Donner mag volgens hen geen onderscheid maken tussen gebieden waar veel vraag is naar woningen en gebieden waar minder vraag is. Volgens de rechtbank bestaat zo'n verbod niet.

De maatregel is sinds 1 oktober van kracht. In eerste instantie wilde Donner in het hele land een huurverhoging toestaan, maar de Tweede Kamer stak daar een stokje voor. De hogere huren gelden alleen voor nieuwe huurders.

De huurverhoging is niet verplicht. De verhuurder bepaalt of en hoeveel de huur omhoog gaat. Donner denkt niet dat de huren overal omhoog zullen gaan waar dat is toegestaan. De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, voorspelt echter een 'huurexplosie' in de tien regio's.

"Huurwoningen in met name Amsterdam, Utrecht en Den Bosch worden onbetaalbaar", zei directeur Ronald Paping eerder. "Het gat tussen bestaande huurprijzen en nieuwe huurprijzen wordt enorm. Hierdoor zal de doorstroming volledig stokken."

De tien gebieden liggen voornamelijk in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en het midden en oosten van Noord-Brabant.