OM eist drie jaar cel tegen corrupte VVD-er

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

UTRECHT (Novum) - Tegen voormalig VVD-politicus Sjoerd S. heeft het Openbaar Ministerie dinsdag drie jaar cel geƫist. Hij wordt verdacht van corruptie en het aannemen van smeergeld bij de bouw van de Maarssense nieuwbouwwijk Op Buuren toen hij nog wethouder was.

S. was dinsdag niet bij de zitting aanwezig. Hij werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat, wat een woordvoerder van het functioneel parket 'opvallend' noemt. Een adres van S. is niet bekend, maar zolang hij alleen verdachte is kan hij niet als voortvluchtig worden aangemerkt.

Als hij over twee weken bij verstek wordt veroordeeld, kan pas een opsporingsbevel worden uitgevaardigd. S. werd in 2007 opgepakt, maar werd toen na een paar dagen voorarrest vrijgelaten. Hij stapte toen op als voorzitter van de VVD-fractie in de Utrechtse Provinciale Staten.

S. is eerder in een andere zaak door een commissie op de vingers getikt vanwege een omstreden transactie met een stuk grond. Hij had als wethouder van Maarssen bemiddeld namens de van witwassen en fraude verdachte vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg.

Dat stuk gemeentegrond lag naast het huis van Paarlberg. Een commissie concludeerde dat S. met die bemiddeling de Gemeentewet had overtreden. Daarom stapte S. in 2005 op als raadslid van de gemeente Maarssen. De rechtbank in Utrecht doet over veertien dagen uitspraak.