Laatste ontwikkelingen ‘Excellente Gebieden’

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
De Excellente Gebieden zijn negentien innovatieve nieuwbouwlocaties in de woning- en utiliteitsbouw. Hier worden woningen en kantoren gebouwd met tenminste een 25% scherpere energieprestatiecoëfficiënt (EPC) dan het Bouwbesluit voorschrijft.Dit is ter voorbereiding op de in het Lente-akkoord afgesproken aanscherping van de EPC in 2015 en de ambitie om in 2020 vrijwel energieneutraal te bouwen. Hier leest u de laatste ontwikkelingen rondom de Excellente gebieden.

'Groene Boekje’  is uit
Onlangs verscheen het ‘Groene boekje'. Dit boekje beschrijft de stand van zaken rondom de Excellente Gebieden halverwege 2013 en de belangrijkste leerpunten.
Uit het boekje blijkt dat medio 2013 in zes van de Excellente Gebieden één of meerdere gebouwen en woningen zijn opgeleverd. In totaal is in negen gebieden daadwerkelijk gestart met de bouw. De andere gebieden zitten nog (deels) in de fase van de bouwvergunning of het bouwrijp maken van de grond. In enkele van deze gebieden is wel al geïnvesteerd in een duurzame energievoorziening.

Goede energieprestaties woningen Westerveld
De eerste negen ‘Koloniewoningen’ in Excellent Gebied Westerveld blijken goed te presteren. Zowel het gebouw- als het gebruikersgebonden energieverbruik is grotendeels energieneutraal. De Koloniewoningen werden een jaar lang maandelijks gemonitord op verbruik van elektra, (warm)waterverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Daaruit blijkt dat de woningen gebouwgebonden energieneutraal zijn en zelfs energie leveren.
De verwachting is dat uiteindelijk alle basiswoningen met het energiepakket het gebruikersgebonden verbruik volledig compenseren. Ze zijn dan energieneutraal. Dit is pas zeker als de complete monitoring af is.

Lening voor energiezuinige starterswoningen Zuidhorn
De gemeente Zuidhorn in Groningen roept een speciale starterslening in het leven. Daarmee kunnen beginnende huizenkopers extra geld lenen, zonder dat hun lasten stijgen. De lening geldt voor bestaande en nieuwbouwwoningen in Zuidhorn. Hieronder vallen ook de energiezuinige starterswoningen aan de Atlasstraat in De Oostergast. Dit is één van de 19 'Excellente Gebieden'.

Download: Excellente Gemeenten WEB def.pdf

© Nationale Bouwgids