Zon-PV regeling voor particulieren: prima aanzet

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
De Zon-PV-regeling is een groot succes geweest. In totaal honoreerde Agentschap NL bijna 90.000 aanvragen voor subsidie op zonnepanelen. Gezamenlijk vertegenwoordigden die een totale waarde van ruim 50 miljoen euro. De meeste verleende aanvragen kwamen uit Noord-Holland.

Drenthe grootste vermogen per aanvraag
Het meeste kiloWattpiek per aanvraag werd in Drenthe gerealiseerd. “Dit komt omdat hier over het algemeen de huizen, en dus ook de daken, groter zijn. Er passen dus meer zonnepanelen op. Zeker als je het vergelijkt met Zuid- en Noord-Holland”, vertelt Joop Koekoek, manager zon-PV-regeling en Energie Investeringsaftrek (EIA) bij Agentschap NL. Per aanvraag werd in Drenthe 3,55 kiloWattpiek (kWp) tegenover 2,5 en 2,7 in Noord- en Zuid-Holland gemeld. Gemiddeld werden 12 panelen per aanvraag geplaatst. In totaal kan er met alle verleende aanvragen 279.000.000 kWh aan groene stroom opgewerkt worden. Dit is genoeg om ca 90.000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Groot succes
De regeling was al vanaf de start in juli 2012 populair. Het in eerste instantie vrijgemaakte budget van 20 miljoen euro was al binnen 4 maanden uitgeput. Hierop werd het subsidiebedrag verhoog tot 50.882.000,- euro. Ook dit bedrag is inmiddels volledig uitgekeerd. Koekoek verklaart het succes door de laagdrempeligheid van de regeling. “Het vraagt niet veel invulwerk. Wel moet er een getekende koopovereenkomst zijn. Vaak hebben mensen het subsidiebedrag (voorschot) al op hun rekening voordat ze hun panelen hebben afgerekend. Achteraf wordt de aanvraag definitief vastgesteld.” 

Prima aanzet
De bijna 90.000 huishoudens die zonnepanelen plaatsten zorgden voor een belangrijke daling in de aanschafprijs. In juli 2012 kostte 1 KWp een consument nog 1.900 euro. Bij het sluiten van de regeling was dit bedrag inmiddels gedaald tot 1.500 euro. Zo heeft de regeling gedaan waarvoor hij bedoeld was: een aanzet geven. “Nu is het aan de markt om het verder over te nemen. Voorlopig komen er geen Zon-PV-regelingen van de overheid voor particulieren.”

© Nationale Bouwgids