'Regering neemt problemen Groningers niet serieus'

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - De regering neemt de zorgen over het toenemende aantal aardbevingen in Groningen niet serieus genoeg. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en overige betrokken bewindslieden zouden sneller met een goede oplossing moeten komen voor de gedupeerden. Dat zei commissaris van de koning Max van den Berg woensdag in Nieuwsuur.

Volgens Van den Berg voelen veel Groningers zich niet serieus genomen. Ze willen van de regering een garantie voor hun veiligheid en de leefbaarheid in de provincie. "Mensen zijn boos en angstig. Er is angst of ze wel veilig kunnen slapen", aldus Van den Berg. Hij vermoedt dat als de problemen zich dichter bij de Randstad voordeden er veel sneller zou worden opgetreden. "Dat onrecht mag dit gebied niet worden aangedaan."

Van den Berg benadrukte dat het weinig zin heeft om alleen de gaswinning te verminderen. "De bevingen gaan door, die kun je niet stilzetten. Er zijn meer maatregelen nodig", zo zei hij. Hij riep de regering op om de gedupeerden een kans te geven.

Veel inwoners in de getroffen gebieden komen inmiddels op voor hun rechten. Volgens RTV Noord stappen zo'n 150 inwoners, verenigd in de stichting WAG, definitief naar de rechter om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) of de staat aansprakelijk te stellen voor de waardedaling van hun huis. Een dergelijke stap werd in maart al aangekondigd.

Van den Berg stelde in een reactie dat de initiatiefnemers 'groot gelijk' hebben, maar zegt wel dat afzonderlijke processen maar heel beperkt iets opleveren.