Woningverkoop terug op niveau voor crisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min
(Novum) - De verkoop van Nederlandse huizen is in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau sinds het begin van de crisis in 2008. Makelaars verkochten tussen oktober en december meer dan 36 duizend woningen, zo maakte makelaarsvereniging NVM donderdag bekend. De vereniging spreekt van een 'opverende markt'.

De makelaarsvereniging maakt elk kwartaal een schatting voor de hele markt, op basis van het aantal huizen dat bij NVM-makelaars werd verkocht. In het vierde kwartaal kwam het aantal NVM-verkopen uit op ruim 27 duizend, een stijging van 7,1 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Ook op jaarbasis steeg de woningverkoop bij NVM-leden. In totaal wisselden ruim 87 duizend huizen via een aangesloten makelaar van eigenaar. Dat zijn er 2,2 procent meer dan in 2012. De makelaarsvereniging schat dat op de totale markt vorig jaar 117 duizend huizen zijn verkocht. Dat zijn er nog wel minder dan in 2008, toen 150 duizend huizen werden verkocht.

Ook de prijzen van huizen namen vorig kwartaal toe, met anderhalf procent in vergelijking met het derde kwartaal. Gemiddeld ging een woning voor 207 duizend euro weg. Op jaarbasis liggen de prijzen nog wel lager dan een jaar eerder. In vergelijking met het vierde kwartaal werden huizen 1,1 procent goedkoper.

Toch is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker vooralsnog slechts sprake van 'voorzichtig herstel'. De verkoopaantallen liggen nog altijd onder het pre-crisisniveau, benadrukt hij. "De groei zet langzaam maar zeker door, waarbij het laatste kwartaal van 2013 beslist een hoopvol teken richting 2014 is", aldus Hukker.

Oorzaak voor de positieve ontwikkeling van de woningmarkt is volgens de NVM onder meer de lage rente, waardoor kopers tegen aantrekkelijkere voorwaarden kunnen lenen. Ook het groeiende consumentenvertrouwen draagt bij aan de verkoopgroei. De relatieve politieke rust maakt dat Nederlanders zich minder zorgen maken over hun economische positie, aldus de NVM.

Wel zijn er nog altijd grote verschillen tussen regio's en steden, zo stelt de makelaarsvereniging. Waar de verkoop in de steden zoals Amsterdam, Den Haag en Groningen flink aantrekt, blijft het herstel van de huizenmarkt buiten de steden nog zwak. Vooral in Oost-Groningen is nog altijd veel meer aanbod dan vraag.

Landelijk gezien ontwikkelen veel van de graadmeters zich echter positief. Zo staan woningen gemiddeld minder lang te koop dan in 2012. Waar een huiseigenaar in het vierde kwartaal van 2012 gemiddeld pas na 171 dagen een koper had gevonden, was dat vorig kwartaal na 154 dagen. Ook het totale aanbod liep tussen oktober en december terug.