Plan voor simpele bouwvergunning in Zwolle

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
Een eenvoudige bouwvergunning aanvragen en verkrijgen zonder tussenkomst van de gemeente. Dat is de kern van een initiatiefvoorstel van CDA en D66 in Zwolle.

Het plan is bedacht in de strijd tegen de 'regelzucht' van de overheid. Het voorwerk voor een bouwaanvraag kan net zo goed uitgevoerd worden door architecten en bouwbedrijven, zo is de gedachte. Dat maakt het voor de burger sneller, goedkoper en simpeler.

Gisteravond besprak de Zwolse gemeenteraad het plan. Er was alom sympathie voor het idee, maar de fracties zagen ook de nodige beren op de weg, gevoed door de ervaringen van enkele deskundigen.

Kern van het CDA/D66-plan is dat er een lijst van gecertificeerde bedrijven komt, die namens aanvragers een bouwvergunning indienen bij de gemeente. Ze zorgen zelf voor een welstandsadvies en voor het voldoen van het plan aan de eisen van bestemmingsplan, bouwbesluit en bouwverordening. De gemeente toetst indien nodig alleen achteraf.

Diverse fracties vroegen zich af of zulke taken met een gerust hart aan de markt kan worden overgelaten. Freddy Eikelboom (Swollwacht): "Het is naïef om te denken dat dit allemaal geborgd wordt, zeker in een tijd dat bedrijven elke euro omdraaien." Frank Futselaar (SP) vroeg zich af of met name kleine en beginnende bedrijven niet buiten de boot vallen omdat ze (nog) geen certificering kunnen bemachtigen. Mede-indiener Bert Smit (CDA) stelde dat het systeem uitgaat van vertrouwen in partners. En voor beginnende bedrijven zou een 'ingroeiregeling' bedacht kunnen worden.

Wethouder Gerrit Piek zei mee te willen denken over een verkorte procedure. Hij vindt echter dat de gemeente de toetsing aan bestemmingsplannen niet uit handen mag geven.

Bron: de Ondernemer