Onderzoek naar fraude bij bouw kantoor KPMG

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft een onderzoek ingesteld naar belastingfraude bij een samenwerkingsverband waarvan accountant KPMG voor een deel eigenaar is. De holding, verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen, zou in 2009 en 2010 hebben gefraudeerd met de belastingaangiften. Dat melden het accountantsbedrijf en het Openbaar Ministerie donderdag.

De holding zou onder meer valse facturen hebben ingediend. Door deze niet-bestaande kosten in de boeken op te voeren, viel de winst - en daarmee de belasting over de winst - lager uit. KPMG zelf is geen onderwerp van onderzoek, zo schrijft het bedrijf in een verklaring.

De verdenkingen richten zich op de vennootschap en haar twee bestuurders. Een van die bestuurders is Jaap van Everdingen, partner bij het accountantsbureau en tot voor kort bestuurder van de Nederlandse tak van KPMG. Hij legt zijn functie per direct neer.

De projectontwikkelaar heeft daarnaast vermoedelijk valse facturen opgemaakt. Op deze wijze is mogelijk voor miljoenen euro's aan belasting ontdoken, meldt het functioneel parket van het OM.

Het is niet de eerste keer dat de woorden KPMG en fraude in dezelfde zin voorkomen. Eind vorig jaar kreeg het accountantskantoor een boete van zeven miljoen euro vanwege betrokkenheid bij fraude. Werknemers van de accountant zouden hebben weggekeken toen bouwbedrijf Ballast Nedam steekpenningen betaalde.

Voor Van Everdingen was dat toen aanleiding om terug te treden uit het bestuur van KPMG Nederland. Nu weer een tak onder zijn leiding in opspraak is gekomen, vertrekt hij helemaal bij de accountant.

Het onderzoek werd begin dit jaar ingesteld. Eind februari doorzocht de FIOD twee bedrijfspanden in Amstelveen, een bedrijfspand in Amsterdam, een bedrijfspand bij Den Bosch en twee woningen in de buurt van Den Bosch en Den Haag. Toen is administratie in beslag genomen en beslag gelegd op bezittingen van de projectontwikkelaar.