Prijsdaling koopwoningen stuk groter

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (ANP) - De prijs van bestaande koopwoningen is in november met gemiddeld 3,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De prijsdaling was beduidend groter dan die in oktober, toen de verkoopprijzen 2,8 procent lager waren, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Vergeleken met oktober van dit jaar daalden de huizenprijzen met 0,8 procent. Alle woningtypen waren in november goedkoper dan een jaar eerder.

Vrijstaande woningen namen met 3,9 procent het meest af in prijs, tussenwoningen met 2,9 procent het minst. In nagenoeg alle provincies daalden de prijzen.

De sterkste prijsdaling was in Friesland met 7 procent. In Gelderland, Overijssel en Groningen waren de prijzen ook fors lager (meer dan 4 procent). Zeeland was de enige provincie waar de prijzen gelijk waren aan een jaar eerder.

Vorige maand wisselden bijna 9500 koopwoningen van eigenaar, een daling van 6 procent vergeleken met een jaar eerder. In de eerste elf maanden van het jaar zijn er bijna 108.000 woningen verkocht. Dat is bijna 4 procent minder dan in dezelfde periode in 2010.