Massief-passief zet nieuwe norm in duurzaam bouwen

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
Nederland heeft een achterstand als het gaat om passief bouwen, maar lang duurt dat niet meer. In het Twentse Vroomshoop verrees een van de eerste woonzorgcomplexen die volgens de 'massief-passief'-methode zijn gebouwd. De nieuwe aanpak fascineert. "Het is een avontuur waarin iedereen steeds enthousiaster wordt."

Dunne isolatieplaten van Recticel Insulation
In Vroomshoop is net zoals bij het woonproject in Grijpskerke gebruik gemaakt van isolatieplaten van Recticel Insulation. De PUR en PIR platen staan bekend als Eurowall en Eurofloor. Ze zijn voor hun hoge isolatiewaarde ultradun, zodat geen muren van kasteeldikte nodig zijn om de passiefhuisnormen te bereiken.

Zorgvuldig bouwen
Massief Passief bouwen vraagt wel om aanpassingen in het bouwproces. Met traditionele methoden en het Bouwbesluit als uitgangspunt lukt het bijvoorbeeld niet om een gebouw volkomen luchtdicht te krijgen. Project engineer Nico Beijnen van Recticel Insulation: "Een luchtdichte gebouwschil is een absolute voorwaarde. Dat bereik je met drielaags glas en een doorlopende vloer-, wand- en dakisolatie in twee lagen van 120 millimeter. Alle overgangen worden met tape zorgvuldig afgedicht. Verder moeten koudebruggen altijd worden voorkomen, wat hoge eisen stelt aan de kozijnen en montage. De oriëntatie op de zon is belangrijk. Je moet heel zorgvuldig zijn en aandacht besteden aan alle mogelijke luchtlekken, zelfs de brievenbus en sleutelgaten."

Meer weten over massief-passief bouwen? Klik hier

foto: Het woonzorgcomplex in Vroomshoop: "Dankzij de isolatie en de afwezigheid van tocht is zelfs op de koudste winterdag de warmtevraag maar 10W per vierkante meter, vergeleken met 100W in normale nieuwbouw."

© Nationale Bouwgids