Mbo-leerlingen zijn te duur voor bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
Jongeren op een leerwerkplek krijgen volgens de bouw-cao 160 procent van het minimumjeugdloon uitbetaald. Dit is aantoonbaar meer dan in vergelijkbare sectoren als bijvoorbeeld de metaal- of de schildersbranche. De bouwsector heeft hier moeite mee. Dat meldt Prof nieuws.

“Het is tegenwoordig veel goedkoper om een zzp'er of vakman aan te nemen dan een mbo-leerling. En die hebben boven ook veelal meer ervaring”, zegt Joba van den Berg, directeur sociale zaken en ledenservice van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Nu de sector langzaam uit het dal klimt, ontstaat er meer ruimte voor jonge leerlingen om aan de slag te gaan. Maar dat de jongeren voor de bouwsector te duur zijn is de afgelopen jaren wel gebleken. Het aantal jongeren is tussen 2008 en 2014 meer dan gehalveerd naar nog geen 5.000 jongeren op een leerwerkplek.

“De bouwsector probeert de vakbonden al jaren te overtuigen dat er iets veranderd moet worden aan het hoge salaris in de cao voor mbo-leerlingen die werk en school combineren. Maar de bouwbonden willen niet luisteren naar de klachten van de werkgevers”, aldus Van den Berg. Mirjam Sterk, de door het kabinet aangestelde ambassadeur jeugdwerkloosheid, zegt het probleem te kennen.

© Nationale Bouwgids