Eigen Huis vermoedt ongeoorloofde druk op Aegon

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

AMSTERDAM (Novum) - Vereniging Eigen Huis (VEH) vermoedt dat op Aegon ongeoorloofde druk is uitgeoefend om aan de strengere hypotheekregels te voldoen.

VEH gaat hierover vragen stellen aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), maakte de vereniging dinsdag bekend. Aegon ontkent dat het onder druk handelde. VEH raadde Aegon bij haar leden aan.

Maandag is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen ingegaan. Onder deze nieuwe gedragscode, afgesloten tussen de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars (VV), zijn de eisen voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek strenger.

Zo is de maximale hypotheek voortaan 106 procent van de koopprijs van de woning en mag met hypotheekgeld alleen nog geïnvesteerd worden in verbouwingen die waardeverhogend zijn.

Eigen Huis maakte gisteren bekend dat Aegon de laatste partij was die nog onder de soepelere regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) leningen verstrekte.

Dat was de reden dat VEH Aegon aanraadde bij haar leden. Dinsdag maakte Aegon echter bekend zich als lid van het VV altijd te hebben gecommitteerd aan de nieuwe gedragscode. De verzekeraar zou alleen de systemen nog onvoldoende hebben aangepast.

VEH zegt vorige week nog van Aegon gehoord te hebben dat zij voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen, gewoon de soepelere NHG-regels te gaan hanteren.

Ook in een vraag-en-antwoordbrochure aan de tussenpersonen schrijft Aegon op 11 juli dat het ervoor kiest 'de gedragscode niet toe te passen op NHG-leningen'. "Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat Aegon als een blad aan een boom is gedraaid door druk vanuit andere marktpartijen", stelt een woordvoerder van de VEH.

"De vereniging zal de NMa benaderen met de vraag of een dergelijke druk op één dissidente marktpartij in strijd is met de Mededingingswet." Aegon zegt de VEH per e-mail te hebben laten weten dat de verzekeraar zich toch committeert aan de strengere regels. Aegon wil geen inzage geven in deze e-mails.

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat 'alle leden zich houden aan de gedragscode, inclusief Aegon'. Het VV wacht de antwoorden af van de NMa voor verder commentaar te geven.