tijdelijke opleving bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

De bouwsector heeft in het eerste kwartaal weer een plus laten zien. De sector groeide met 2 procent. Maar het Economisch Bureau van ING verwacht dat deze opleving slechts tijdelijk is.

In het eerste kwartaal van dit jaar liet de bouwsector twee jaar van krimp achter zich. Deze groei werd echter vooral veroorzaakt doordat de weergoden de sector gunstig gezind waren en er daardoor ten opzichte van vorig jaar flink doorgewerkt kon worden, zo stelt ING.

De groei was echter van korte duur en cijfers van april en mei 2011 duiden op een weer dalende productie (gecorrigeerd voor werkdagen). Voor geheel 2011 gaat het Economisch Bureau van de bank dan ook nog steeds uit van een krimp van circa 1 procent.

Na de verlaging van de overdrachtsbelasting kwamen de afgelopen weken volop de eerste indrukken en inschattingen aan bod in de media, maar harde feiten laten nog even op zich wachten: het effect wordt waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal in de cijfers zichtbaar.

Het Kadaster registreert een verkochte woning gemiddeld twee à drie maanden na de ondertekening van de (voorlopige) koopakte. Daarom is de verlaging van de overdrachtsbelasting nog niet zichtbaar in het aantal geregistreerde huizen.