Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Effect van beter energielabel op woningwaarde groter dan ooit

Door Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Effect van beter energielabel op woningwaarde groter dan ooit
Goed nieuws voor alle woningeigenaren die van plan zijn hun woning te verduurzamen of dat onlangs hebben gedaan. Het effect van een verbeterd energielabel op de waarde van de woning is groter dan ooit. Gemiddeld gaat het om een waardevermeerdering van 7,2 procent ten opzichte van dezelfde woning met het oude label. Dit blijkt uit een analyse van brainbay naar de waarde van een woning na een energielabelsprong. Naast onderzoek op het gebied van duurzaamheid is NVM-dochter brainbay recent een samenwerking gestart met de RVO om woningeigenaren meer inzicht te geven in de effecten van een beter energielabel op de waarde van een woning. Dit meldt NVM.

Vanaf eind 2021 speelt de factor duurzaamheid in de verkoopprijs van woningen een steeds grotere rol. De waardevermeerdering bij een labelsprong neemt in die periode langzaam toe. De afgelopen twee kwartalen zet de trend van waardevermeerdering versterkt door. De woningmarkt koelt af, waardoor de koper meer woningkeuze én meer tijd in het aankoopproces heeft. Dit leidt ertoe dat er nog kritischer wordt gekeken naar het energielabel en algehele duurzaamheid van de woning.

Een woning die een sprong maakt van label G naar label C kent in het 1e kwartaal van 2023 een gemiddelde waardevermeerdering van 8,3 procent. Vorig kwartaal was dat nog 6,9 procent. Een ander voorbeeld is de sprong van label C naar label A. De woning wordt gemiddeld 5,4 procent meer waard, dat was 4,5 procent.

Verduurzaming oudere woningen levert grootste waardestijging op

De waarde van een hoger label wordt nog versterkt bij huizen met een relatief ouder bouwjaar. Als voorbeeld de sprong van een label C naar een label A: dan blijkt voor woningen met een bouwperiode van vóór 1920 de waardevermeerdering het grootst. Deze bedraagt 7,6 procent. Naarmate woningen een recentere bouwperiode hebben, neemt de waardevermeerdering af. Voor woningen die gebouwd zijn ná 1995 geldt dat de labelsprong nog ruim 3 procent stijging van de woningwaarde oplevert.

Dat de stijging van de woningwaarde bij oudere woningen het grootst is wordt enerzijds veroorzaakt door de hogere investering die vereist is om naar een hoger label te gaan. Anderzijds komt het door het grotere effect van de besparing op de energielasten. Overigens worden in het model dat brainbay gebruikt om de effecten van een beter energielabel op de waarde van een woning te berekenen, de effecten van de verduurzaming geïsoleerd van andere investeringen in de woning 

Lees ook: Subsidies voor het verduurzamen van je woning in 2023

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.