Honderden woningen gerealiseerd op Morspoortterrein in Leiden

Door Richard Heeres
2 min
In Leiden wordt het Morspoortterrein de komende jaren getransformeerd tot een woonbuurt. Er zullen in totaal ongeveer vijfhonderd woningen worden gebouwd. Dit meldt de gemeente Leiden.

Het Morspoortterrein ligt tussen de Morssingel, de Morsweg, de Plesmanlaan en het spoor richting Utrecht. Op dit terrein bevinden zich nu onder andere het voormalige gemeentekantoor Stationsplein 107, de Morspoortgarage, het Sociaal Pension De Binnenvest en een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Die eerste drie bouwwerken worden gesloopt. Deze maken plaats voor appartementen en enkele rijwoningen, zowel huur- als koopwoningen.

Nieuwe woonbuurt

De nieuwe gebouwen sluiten aan op de bestaande woningen van Transvaal, waardoor een nieuwe woonbuurt ontstaat. Ook komt er een nieuw sociaal pension. De nieuwe gebouwen zullen vanaf de bestaande woonwijk in hoogte oplopen, met de mogelijkheid voor twee woontorens meer richting het spoor en Plesmanlaan/Stationsplein. Er is ruimte voor enkele voorzieningen, bijvoorbeeld gezondheidszorg, een buurtkamer of een fietsenmaker.