Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

Door Fleur Zomer
2 min
De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

Almere had al driemaal uitstel gekregen voor het maken en vaststellen van een plan. Eerder werd een conceptplan opgesteld, maar de gemeente trok dat terug omdat het eerst draagvlak wilde krijgen in de gemeenteraad en bij woningcorporaties. De provincie stelde daarop een ultimatum. Almere moest uiterlijk op 2 juni met een plan komen, anders zou de provincie zelf op kosten van de gemeente woningen regelen voor honderden statushouders.

Almere wil onder meer in vier jaar tijd 1000 flexwoningen laten bouwen en bestaande woningen kopen om daar statushouders in te kunnen onderbrengen. De gemeente kiest ervoor om de asielzoekers met een verblijfsvergunning zoveel mogelijk te spreiden over de stad, om integratie te bevorderen. De Jonge benadrukt dat ze statushouders bij de toewijzing van woningen niet de voorkeur wil geven boven andere urgente woningzoekers.

Door: ANP