Toeslag ook in toekomst direct naar corporatie

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (Novum) - De zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag moet ook in de toekomst rechtstreeks kunnen worden overgemaakt aan een woningbouwcorporatie of een kinderopvanginstelling.

Dat is nodig om financiële problemen te voorkomen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Het kabinet wil dat de toeslagen voortaan nog maar op één rekeningnummer kunnen worden overgemaakt. Dit om fraude te voorkomen.

Dat zou een eind maken aan de praktijk om het bedrag rechtstreeks te storten op de rekening van een woningcorporatie. Dit kan rekenen op steun van regeringspartij CDA, maar Kamerlid Pieter Omtzigt van die partij vindt dat uitzonderingen mogelijk moeten blijven.

"Veel mensen kiezen er bewust voor om de forste toeslagen rechtstreeks over te laten maken naar een instelling om overzicht te houden op hun financiën", licht hij toe. "Ook bestaat het gevaar dat een toeslag al is opgemaakt voordat het is overgemaakt naar bijvoorbeeld de kinderopvanginstelling."

Om die reden moet het mogelijk blijven om de toeslag rechtstreeks over te maken aan zogeheten gecertificeerde instellingen, vindt Omtzigt. Hij wordt gesteund door een meerderheid van VVD, PVV, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Deze partijen hebben staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) gevraagd dit mogelijk te maken.