Partij NSC van Pieter Omtzigt wil meer nóg meer woningen bouwen

Door ANP
2 min
De nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt wil dat woningcorporaties 350.000 woningen gaan bouwen. Dat is meer dan de ambitie van Rutte IV. Ook wil de partij de huurverhoging aan banden leggen. Verder wil de partij onder meer een regionaal kiesstelsel invoeren. Dat zei lijsttrekker Pieter Omtzigt bij de presentatie van het langverwachte verkiezingsprogramma dat de titel 'Tijd voor herstel' heeft meegekregen.

NSC wil ook de migratie aan banden leggen, waaronder asielmigratie. De partij wil toe naar een twee statusstelsel en toe naar een stringenter terugkeerbeleid.

De partij wil minstens twee nieuwe kerncentrales en stikstof verminderen om de natuur te herstellen. De veestapel moet kleiner en de partij wil een stop op de bouw van nieuwe megastallen, zei Omtzigt. De voorstellen in het programma noemt hij radicaal.

Analyse

"Onze analyse is dat het bestuur van Nederland niet gefunctioneerd heeft", zei Omtzigt bij de presentatie. Het is volgens hem daarom als eerste nodig de bestuurlijke ordening te herstellen. "Als je dat niet doet, dan kun je de problemen niet oplossen", zei Omtzigt.

"Op geen enkele manier is dit allemaal te doen in vier jaar", erkent Omtzigt. "Wat in 15 of 20 jaar kapot is gemaakt, herstel je niet in zo'n korte tijd." Wel denkt hij dat mensen verbeteringen gaan merken de komende jaren.