Drentse Tynaarlo door Vattenfall uitgeroepen tot duurzaamste gemeente

Door ANP
2 min
Het Drentse Tynaarlo is door energiebedrijf Vattenfall uitgeroepen tot duurzaamste gemeente van Nederland. Op bijna de helft van alle daken in die gemeente liggen zonnepalen, de tuinen zijn er vaak groen in plaats van betegeld en veel inwoners hebben een subsidie aangevraagd voor de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.

In de top 5 van duurzaamste gemeenten staan verder Borsele (Zeeland), Mook en Middelaar (Limburg), Aa en Hunze (Drenthe) en Weststellingwerf (Friesland). De minst duurzame gemeenten liggen allemaal in Zuid-Holland. Schiedam, Den Haag, Maassluis, Capelle aan den IJssel en Leiden scoren het slechtst op de duurzaamheidsindex van Vattenfall.

ISDE

Het energiebedrijf onderzocht van alle Nederlandse gemeenten hoe duurzaam ze zijn en keek daarbij naar de verstening van tuinen, het aandeel woningen met zonnepanelen en het aantal particuliere aanvragen voor een investeringssubsidie in duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat gebeurde op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Cobra Groeninzicht en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Volgens het energiebedrijf is 40 procent van de tuinen in Nederland betegeld en heeft geen gras, struiken of bomen. Vooral in grote steden ligt het percentage zonnepanelen laag, mede door de vele hoogbouw. Ook scoren Rotterdam, Amsterdam en Den Haag niet hoog op het aantal aangevraagde duurzame subsidies.