Minister Spies: Falende corporatiebazen niet uitsluiten

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (ANP) - Minister Liesbeth Spies (Wonen) voelt er weinig voor om functionarissen die bij een woningcorporatie hebben gefaald, te verbieden ooit nog bij een andere te gaan werken.

Dat zei ze donderdag op een voorstel uit de Tweede Kamer. De bewindsvrouw vindt dit een ’te zwaar instrument’. Het is aan een raad van toezicht om de kwaliteit en het verleden van een kandidaat te beoordelen, zei ze.

Spies wees er ook op dat het falen van een corporatie vaak niet op een man of vrouw is terug te voeren. Verder kunnen mensen er ook een hoop van hebben geleerd voor de toekomst.

De Kamer ging als verwacht akkoord met de extra huurverhoging van 5 procent voor mensen die een corporatiehuis bewonen en samen meer dan 43.000 euro verdienen. VVD, PVV, CDA, SGP en D66 stemden voor deze maatregel tegen ’scheefwonen’.

Het parlement praat verder over de corporaties op zich. Er staan maatregelen op stapel voor de versterking van in- en extern toezicht, voor het terrein waarop de corporaties zich mogen bewegen en over de positie van huurders en gemeenten.

In een plan van de PvdA om corporaties alleen nog in een van 25 verschillende regio’s te laten werken, ziet Spies niets.