Brabant, Utrecht, Flevoland aan kop economie

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (ANP) - In de provincies Brabant, Utrecht en Flevoland groeide vorig jaar de economie het sterkst. Brabant kende in 2011 een economische groei van 2,1 procent. Utrecht en Flevoland zetten een plus van 2 procent neer. Daarmee zaten deze provincies ruim boven het Nederlandse gemiddelde van 1,2 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Vorig jaar was Zeeland de enige provincie die een krimp doormaakte. Zeeland noteerde een kleine min van 0,1 procent. Deze dip kwam vooral door minder productie in de chemische industrie. Dit is een belangrijke sector voor de provincie. In 2010 maakte Zeeland dankzij de chemie nog de hoogste groei van de provincies door.

De sterke groei in Brabant werd vorig jaar geboekt door de industrie. Utrecht en Flevoland profiteerden vooral van groei in de groothandel.Groningen is een apart geval in de groeicijfers door de aardgaswinning in deze provincie. De provincie behaalde zelf een economische groei van 0,8 procent.

De aardgaswinning had vorig jaar echter te maken met minder vraag en als dit wordt meegerekend, dan kromp de economie van Groningen met maar liefst 3 procent.