'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Door Johanne Levinsky
3 min
Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Volgens het grootste bouwbedrijf van Nederland leiden kostenstijgingen en de gestegen rentes momenteel tot vertragingen bij de gunning van sommige projecten. De woningmarkt staat nog steeds onder druk, ziet BAM ook. Wel zijn er volgens het bedrijf hier "enkele signalen van herstel" omdat de lonen in Nederland flink omhoog zijn gegaan en de hypotheekrente wat meer is gestabiliseerd.

Minder huizen verkocht

BAM, met hoofdkantoor in Bunnik, wist afgelopen jaar uiteindelijk 1670 huizen te verkopen in Nederland. Dat is een behoorlijke daling ten opzichte van de meer dan 2000 van een jaar eerder. Maar het is wel een verbetering ten opzichte van de circa 1500 woningen waar BAM-topman Ruud Joosten in de loop van vorig jaar op rekende.

Duidelijke verbetering utiliteitsbouw

Joosten spreekt nu dan ook van goede prestaties bij de woningbouwactiviteiten van zijn bedrijf. In de tweede helft van het jaar zag hij ook duidelijke verbetering bij de utiliteitsbouw, oftewel het neerzetten van gebouwen die geen woonbestemming hebben. Verder zette BAM met het werken aan infrastructuur volgens hem "de positieve trend" voort.