"Bouwsector Europa krimpt 1,2 procent"

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De Europese bouwsector zal dit jaar met 1,2 procent krimpen. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes. De krimp komt volgens de wereldwijde marktleider vooral doordat in Griekenland en Spanje minder wordt gebouwd.

In Spanje daalt de activiteit in de bouwsector met 4,5 procent, in Griekenland 2,6 procent. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland worden lichte stijgingen verwacht. Voor Nederland heeft Euler Hermes geen voorspelling.

Wereldwijd wordt wel een lichte stijging van de bouwsector verwacht. Opkomende economieën zullen de daling in Zuid-Europese landen compenseren.

Doordat overheden grote schulden en consumenten weinig koopkracht hebben, is het voor overheden moeilijk om de bouwsector een boost te geven. Daardoor krijgen opkomende economieën een kans. "Landen als Brazilië, India en China hebben een grote vraag naar infrastructuur en huisvesting en geven daarmee een boost aan de wereldwijde bouwsector", zegt een woordvoerder van Euler Hermes. "In India is bijvoorbeeld een tekort van 24 miljoen woningen en in Brazilië een tekort van 10 miljoen."

De bouwsector heeft ook te maken met dalende winstmarges. In Europa en de Verenigde Staten zijn de marges nog wel hoger dan in Azië maar ze dalen wel ieder jaar. In Europa daalden de marges met 1,4 procentpunt in twee jaar.