Grootste stijging ooit in aantal miljoenenwoningen

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
Het aantal miljoenenwoningen is in 2020 fors toegenomen. Eind 2019 waren circa 60.000 woningen Nederland een miljoen of meer waard. Een jaar later telt Nederland maar liefst 84.400 miljoenenwoningen. Dit is een stijging van meer dan 40 procent. Nog niet eerder was de toename van het aantal miljoenenwoningen in één jaar zo groot als het afgelopen jaar. Opvallend is dat het aantal miljoenenwoningen met name in de grote steden buiten de Randstand steeg. Waar in Amsterdam en Rotterdam het aantal miljoenenwoningen met zo’n 20 procent toenam, nam dit aantal in steden als Zwolle, Tilburg en Eindhoven met meer dan 70 procent toe. Dit meldt Calcasa.  

Het aantal miljoenenwoningen is al zeven jaar op rij toegenomen. Hadden eind 2013 nog 14.360 woningen een waarde van boven de miljoen, eind 2020 was dit aantal vervijfvoudigd tot ruim 84.400 woningen. Onderstaande grafiek toont de jaarlijkse stijging van het aantal miljoenenwoningen. Na de piek in 2017, toen er 35 procent meer miljoenenwoningen bij kwamen ten opzichte van het jaar ervoor, steeg het aantal miljoenenwoningen de twee jaren erop minder hard. De stijging van meer dan 40 procent in 2020 is daarmee de grootste sinds Calcasa onderzoek doet naar miljoenenwoningen.

Huizenprijsontwikkeling

De belangrijkste oorzaak voor deze toename is de algemene huizenprijsontwikkeling in Nederland. Calcasa berichtte eerder al over de huizenprijsstijging van 10 procent in 2020 in Nederland. De huizenprijzen lagen eind 2020 ongeveer 60 procent hoger dan eind 2013. Dit heeft tot logisch gevolg dat meer woningen de grens van 1 miljoen euro zijn gepasseerd. In Nederland is 1,91 procent van de koopwoningvoorraad inmiddels een miljoenenwoning. Eind 2019 was dit nog 1,36 procent. 

Aantal miljoenenwoningen in Zwolle bijna verdubbeld

Buiten de Randstad valt Zwolle op als miljoenenwoningenstad. Het aantal miljoenenwoningen is hier het afgelopen jaar met een groeicijfer van 92 procent bijna verdubbeld. De meeste van deze woningen zijn te vinden in de buurt Brinkhoek; hier verdubbelde het aantal miljoenenwoningen in 2020. Het jaar daarvoor was Binnenstad-Zuid nog dé miljoenenbuurt, maar daar was de ontwikkeling in 2020 minder groot. Andere buurten waar een verdubbeling van het aantal miljoenenwoningen heeft plaatsgevonden, zijn Veldhoek en Katerveer-Engelse Werk. Straten met veel miljoenenwoningen zijn Ter Pelwijkpark en de Kuyerhuislaan.

Door: Nationale Bouwgids