Zelfverkopen.nl onthutst over dreigende uitsluiting door MVA en NVM

Door Redactie Nationale Bouwgids
8 min
Makelaarskantoor Zelfverkopen.nl heeft onthutst gereageerd op de plannen van Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de NVM om doe-het-zelf makelaars het lidmaatschap van beide makelaarsverenigingen te ontnemen. "Ik vind dit zeer vijandig en schokkend”, zegt directeur en mede-eigenaar Marlene Kroet van Zelfverkopen.nl in een persbericht. 

De landelijk opererende makelaar werd onlangs totaal verrast door een actie van voorzitter Jerry Wijnen van de MVA tijdens de algemene ledenvergadering van 11 mei. Hij zei daar dat hij zich stoort aan de doe-het-zelf formules binnen de MVA en NVM en stelde voor dat die kantoren niet langer meer lid zouden mogen zijn van beide verenigingen. Een door hem opgestelde brief is inmiddels ondertekend door alle 21 afdelingsvoorzitters van de NVM. Over het voorstel tot beëindiging van het lidmaatschap zal op 2 juni, tijdens de aankomende landelijke algemene ledenvergadering van de NVM worden gestemd.

Doe-het-zelf makelaar

Zelfverkopen.nl is al elf jaar actief als doe-het-zelf makelaar en heeft al duizenden woningen door heel Nederland verkocht. De makelaar geeft klanten dezelfde professionele ondersteuning als andere NVM-makelaars. Het doet de woningopname, meet de woning in, adviseert over de vraagprijs, maakt professionele foto’s, bespreekt de verkoopstrategie, plaatst de woning op funda, voert de onderhandelingen, stelt de koopakte op en staat klaar voor de klant met vragen en advies. Het enige wat de makelaar niet doet zijn de bezichtigingen. Dat doen klanten zelf en daarmee besparen ze duizenden euro’s op de courtage. Daarnaast kunnen ze veel meer en enthousiaster vertellen over hun eigen huis. Dat werkt bijzonder goed, zegt Zelfverkopen.nl. 

"Wij snappen dan ook oprecht niet waar deze aanval op gebaseerd is. Er is geen klacht geweest en er is geen navraag of onderzoek bij ons gedaan. Alle audits hebben wij met vlag en wimpel doorstaan”, zegt Kroet. ,,We weten dat veel traditionele makelaars niet blij zijn met doe-het-zelf formules. Daar is al jarenlang discussie over. Persoonlijk denk ik dat men zich bedreigd voelt of dat onze scherpe prijsstelling de courtage van de traditionele makelaar onder druk zet. Ik snap die zorg. Maar al die jaren is gebleken dat de traditionele makelaar en de doe-het-zelf formule prima naast elkaar kunnen bestaan. Het is juist een verrijking van het aanbod, het maakt de dienstverlening transparant en het geeft de klant meer keuze. Kortom, de doe-het-zelf-formule betekent juist toegevoegde waarde voor de hedendaagse consument.”

Volgens het boekje

Volgens de MVA zouden doe-het-zelf formules zich niet als NVM-kantoren gedragen. Een stelling die volgens Zelfverkopen.nl nergens op slaat. "Misschien werkt onze formule wel te goed”, zegt mede-eigenaar Benno Kolt. "Al elf jaar lang werken we volgens het boekje en doen wij ons best om niemand, maar dan ook niemand een stok te geven om ons mee te slaan. En dan vanuit het niets opeens deze actie van de bestuursvoorzitter. Ik kan er niet over uit.”

Zelfverkopen.nl ziet met angst en beven de stemming tijdens de landelijke ALV van de NVM tegemoet.
"Uiteraard maken we intern bezwaar en zien wij ons genoodzaakt om ons concept tot het gaatje te verdedigen. Maar het is een feit dat 99 procent van de makelaars binnen de NVM traditioneel is. Als de NVM hiermee akkoord gaat, dan zou dat een enorme stap terug betekenen. Voor ons, voor de makelaardij, maar niet in de laatste plaats voor de klant”, aldus Kolt en Kroet.

Door: Nationale Bouwgids