Beleggers weren is makkelijker met een ontransparante woningmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
Steeds meer gemeenten weren beleggers van de woningmarkt met woonplicht koper. Eerder ontstond de ophef over AirBnB, en nu zijn beleggers het nieuwe probleem waar gemeenten zich zorgen over maken. Terwijl beleggers (vroeger heette dat gewoon ‘huisjesmelkers’) al ver voor het AirBnB-tijdperk ontstonden. Dit meldt ANP Expert Support. 

Stenen zijn al heel lang het devies in beleggend Nederland. Ruimte (lees: woningen) zal altijd een schaars goed blijven in dit land. En daarom zal het op de langere termijn altijd renderen. Het is dus begrijpelijk dat beleggers zich volop op de woningmarkt richten.

Zelfwoonplicht 

Eigenlijk is het nooit anders geweest, maar het wordt nu pijnlijk zichtbaar omdat er zo weinig woningaanbod is. Daarom willen gemeenten ingrijpen met de zelfwoonplicht. Oftewel: koop je een woning, dan moet jij ook degene zijn die in deze woning gaat wonen.

Vrije huur

Het is te begrijpen dat gemeenten op deze woningmarkt ervoor kiezen dat kopers in hun eigen huis moeten wonen. Aan de andere kant is het voor zowel huurders als gemeenten ook prettig om een deel vrije huur te hebben. In bijvoorbeeld Eindhoven en ASML gaat dat erg goed.

Woningaanbod 

Een oplossing om beleggers te weren van de woningmarkt is door het woningaanbod ontransparant te maken. Toon het woningaanbod bijvoorbeeld alleen aan woningzoekenden (doorstromers), onder voorwaarde dat ze ook eerst zelf hun eigen koopwoning inbrengen. Daardoor voorkom je eenrichtingsverkeer en krijgt de zoeker pas woningen te zien als die zelf een woning presenteert.

Overbieden 

Het is echter belangrijk dat beleggers niet helemaal uitgeschakeld worden, maar het mag ze wel wat moeilijker gemaakt worden. Op dit moment hebben beleggers een geweldige etalage om vervolgens te gaan ‘shoppen’. Maar de transparante woningmarkt van dit moment, is alsof je kat op het spek bindt. En overbieden is geen enkel probleem voor de gemiddelde belegger. Als gewone koper sta je nu dus snel 1-0 achter.

Door: Nationale Bouwgids