Branchevereniging BVVB lanceert keurmerk om malafide beheer tegen te gaan

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
Geld van woningeigenaren in Nijmegen verdween deze zomer in de zak van een malafide VvE-beheerder. En het is niet de eerste keer dat er op deze manier werd gefraudeerd. Beheerkantoren hebben beschikking over het geld van VvE’s, maar hoeven niet aan dezelfde regels te voldoen als bijvoorbeeld banken. Daardoor kon de Nijmeegse VvE-beheerder tonnen achteroverdrukken. De branchevereniging van VvE-beheerders vond het daarom hoog tijd voor maatregelen en lanceert een eigen keurmerk om betrouwbaarheid te waarborgen. Dat meldt ANP Expert Support.

Marco van der Slik, eigenaar van J&M VvE Beheer, ontving als eerste beheerkantoor het keurmerk. "Wanneer je het keurmerk aanvraagt, controleert het Keurmerkinstituut in Zoetermeer zowel je bedrijfsvoering als de medewerkers. Daarbij gaat het onder andere over personeelsdossiers, nevenfuncties van medewerkers en over financiële gegevens."

Als eerste gaat een berichtje naar het Ministerie van Justitie met de vraag of het bedrijf of een van de medewerkers een financieel delict op z’n naam heeft staan. Ze hebben allemaal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Marco: "Ik vind dat dit een voorwaarde moet zijn voor het uitoefenen van het beroep, maar dit is dus nog niet het geval."

Betrouwbaarheid van medewerkers

Naast de VOG vraagt het onafhankelijke Keurmerkinstituut naar alle arbeidscontracten en personeelsdossiers. Marco: "Daarbij gaat het niet alleen om de organisatie van je bedrijf, maar ook over nevenfuncties van medewerkers. Als Henk aandelen heeft in een ander bedrijf, moet de werkgever dat weten en vastleggen."

Ook wat betreft de financiële handelingen gaat de controle vooral om betrouwbaarheid. Marco: "Het instituut controleert of je de jaarrekening op tijd af hebt en of je voldoet aan de regels voor het beheren van andermans geld. Eén van die regels is bijvoorbeeld dat iemand die geld onder zijn hoede heeft nooit zelfstandig wat mag overmaken. Dit moet altijd afhankelijk zijn van minimaal twee mensen. Dus de één zet het klaar en de ander keurt het goed."

Door: Nationale Bouwgids