Zonnepanelen en nieuwbouwwoningen

Door Redactie Nationale Bouwgids
7 min
Om het milieu te verbeteren en klimaatverandering tegen te gaan, wordt duurzame energie steeds belangrijker. Zonnepanelen zorgen voor een proces waarbij zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Deze duurzame, groene elektriciteit wordt als eerste gebruikt en zorgt dus voor vermindering van CO2-uitstoot.

Zonnepanelen ideaal

Het gebruik van duurzame energie en het opwekken ervan is nog niet genoeg. Om die reden worden er steeds meer maatregelen genomen. Zo bestaat er een eis genaamd ‘energie prestatie coëfficiënt’ (EPC) waaraan woningen moeten voldoen. Zonnepanelen zijn daar een goede oplossing voor. De aanschaf is een relatief lage investering en is ook eenvoudig aan te brengen. Op nieuwbouwhuizen worden zonnepanelen nu vaak in combinatie met zonnecollectoren in het dakvlak verwerkt.

Waarom zonnepanelen een goed idee zijn voor jouw nieuwbouwwoning

Bij de bouw van nieuwbouwwoningen zijn zonnepanelen een goede, duurzame investering in de toekomst. De aandacht voor het milieu blijft groeien en nieuwbouwwoningen zorgen voor een mogelijkheid en extra ruimte voor het opwekken van duurzame energie. Zonnepanelen bieden namelijk een aantal voordelen voor het milieu. Ze zorgen ervoor dat je je eigen groene stroom kunt opwekken en de CO2-uitstoot van de woning verminderen. Wat ook prettig is, is dat het opwekken van zonne-energie geen lawaai maakt.

Allerlei voordelen

Naast milieuvoordelen, hebben zonnepanelen ook directe voordelen voor jou. De kosten voor de energierekening zullen aanzienlijk dalen. Doordat u bespaart op de energierekening, kunnen zonnepanelen binnen ongeveer tien jaar worden terugverdiend. Ook ben je veel minder afhankelijk van de energieleverancier en eventuele stijgingen van energieprijzen. Met zonnepanelen voldoet de nieuwbouwwoning ook sneller aan de eerder genoemde ECP-eis.

Wetgeving voor milieubewuste nieuwbouwwoningen

De EPC-eis kun je zien als een soort rekensom van de toegepaste, energiezuinige maatregelen. Denk hierbij naast zonnepanelen ook aan bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. De norm van de EPC-eis stond begin 2006 op 0,8 en is in de loop van de tijd steeds strenger geworden. Sinds 2015 ligt de norm op 0,4. Hoe lager de norm, hoe zuiniger de woning. Naast de EPC-eis heeft Nederland nog geen wet om te zorgen dat iedereen duurzaam gaat leven. Wél bestaat er een stimulans door middel van een mogelijke subsidie en een btw-regeling.

Btw terug

Als je als particulier zonnepanelen plaatst, krijg je de kans – en het voordeel – om de volledige btw aan de Belastingdienst terug te vragen. Dit is trouwens mogelijk doordat een particulier met zonnepanelen als ondernemer wordt gezien. Zodra je meer zonne-energie opwekt dan gebruikt, lever je die stroom terug aan het net. Op deze manier lever je dus een product. Om deze btw terug te krijgen, moet je jezelf nog wel even aanmelden als ondernemer. Op zonnepanelen.net, een adviesplatform voor zonnepanelen, vind je een handig en simpel stappenplan om dit te regelen.