Ladder kopen, maar welke moet ik nu kiezen?

Door Redactie Nationale Bouwgids
9 min
Ladder kopen? Het is weer voorjaar, dus de tijd van buiten leven en klusjes doen komt er weer aan. Niet alleen de professionals moeten weer volop aan de bak, ook de doe-het-zelvers komen weer in beweging. De ramen moeten schoongemaakt worden, het dakbeschot heeft een doekje nodig en soms hier en daar ook nog een likje verf. Om op hoogte aan de klus te gaan heeft u dan ook een betrouwbare ladder nodig, een product die voor lange tijd meegaat. Maar er is zoveel keuze, welke moet u nu daadwerkelijk kiezen?

Ladder online kopen

Een ladder kopen kan tegenwoordig net zo goed online vanuit uw luie stoel, als dat u naar de winkel toe moet rijden. Vooral als u zich ‘s avonds beseft dat er in het weekend mooi weer aan zit te komen waarbij de ladder gebruikt moet gaan worden. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten? En welke ladder past het beste bij u? Er zijn namelijk verschillende merken en verschillende uitvoeringen. In deze blog gaan we u wat verder helpen.

Waarop te letten bij de aanschaf van een ladder

Als u een ladder benodigd bent is het verstandig om vooraf over bepaalde zaken na te gaan denken. Welke klussen gaat u bijvoorbeeld uitvoeren en hoe lang duren deze werkzaamheden. Stel dat u een hele dag bezig bent om een zonnepaneel op het dak te plaatsen. Dan is een ladder niet de beste keuze om veilig op hoogte aan het werk te gaan. Dan kunt u beter een steiger huren, of kopen. Hier heeft u veel meer bewegingsruimte en kunt u veilig naar boven klimmen. Vraag uzelf daarom vooraf altijd het volgende af:

  • Welke werkzaamheden wilt u uit gaan voeren?;
  • Zijn deze werkzaamheden langere tijd achter elkaar (paar uur)?;
  • Hoe hoog moet u, dus wat is de werkhoogte?;
  • Welke ruimte heeft u om de klimladder op te bergen?;
  • Welke type bent u benodigd?

Welke type ladders zijn er?

De ladders typen zijn te onderscheiden in: enkele ladders, dubbele ladders, driedubbele ladder, telescoopladders en vouwladders. De enkele ladder betreft het model: ‘what you see is what you get’. Hij is maar op een manier te gebruiken en alleen tegen de gevel neer te zetten. De driedelige en dubbele ladders zijn daarentegen op verschillende manieren in te zetten. Zo kan je deze vaak tegen de gevel en vrijstaand gebruiken. Het vrijstaande gebruik wordt in de volksmond ook wel ‘reformstand’ genoemd. Deze reformladders zijn tegenwoordig een veel gekocht product door zowel de particuliere als professionele klanten. Wanneer we het over een telescoopladder hebben, hebben we het over een klimladder die erg compact is. Het grote voordeel van dit type is dus de compactheid, echter wanneer u een intensieve klus gaat uitvoeren adviseren wij om niet dit type te kiezen (meer voor inspectie -en opmeet werkzaamheden). 

Wat is werkhoogte?

Zodra u op ontdekkingsreis gaat voor de aankoop van een bouwladder zult u niet meer om de termen ‘werkhoogte’ en ‘werkhoogte reformstand’ heen kunnen. Met deze uitdrukking wordt gezegd hoe hoog u kan werken wanneer u de aluminium ladder tegen de gevel aan zet, of vrijstaand gebruikt. Het is vooraf verstandig om na te denken of u bijvoorbeeld een dak moet betreden, of alleen aan de gevel wilt werken. Dit in verband met de hoogte, bij beklimming moet u bijvoorbeeld een oversteek van 1 meter houden (dit is ongeveer 4 sporten). Op deze manier kan u veilig het dak betreden. Wanneer u alleen aan de gevel wilt werken, mag u tot de 4e sport van boven de ladder betreden. Altrex geeft bijvoorbeeld met de ‘red step’ aan hoe hoe hoog dit is, zo blijft u altijd alert.

Wanneer u er niet helemaal uitkomt, is het misschien verstandig om contact op te nemen met de specialisten van laddersenrolsteigers.nl. Zij kunnen u vast en zeker verder helpen onder het mom van: Veiligheid gaat boven alles!

Door: Nationale Zorggids