Actium bedenkt innovatieve aanpak isolatie spouw bij vleermuizen

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min
Woningcorporatie Actium start met een innovatieve aanpak om woningen te verduurzamen. Door o.a. in bestaande huizen spouwisolatie aan te brengen, streeft Actium ernaar om volgend jaar al haar woningen gemiddeld op energielabel B te brengen. Deze energiebesparende werkzaamheden leveren regelmatig vertraging op, doordat er vleermuizen in de spouwmuur verblijven. Er moet dan ‘vervangende woonruimte’ voor deze beschermde diersoort gecreëerd worden, bijvoorbeeld met vleermuiskasten. Een medewerker van Actium bedacht een praktische, milieuvriendelijke oplossing voor dit probleem, waarmee de vleermuis kan blijven wonen en er geen vertraging voor de huurder ontstaat.
‘Kan een vleermuis niet terugkeren in de spouw als wij een woning isoleren?’, dat vroeg Michel Kraeima, werkvoorbereider planmatig onderhoud bij Actium zich af. Hij bedacht samen met advies- en ingenieursbureau Ecogroen een innovatieve oplossing waarbij dit wel mogelijk is.
 
Vleermuisflap
Een week voor het aanbrengen van spouwisolatie wordt een flap voor de invliegruimte gehangen. Hierdoor kunnen vleermuizen wel uit de muur, maar er niet meer in. “Nu lijkt het misschien alsof we de leefomgeving van de vleermuis verstoren, maar dit is niet het geval. Vleermuizen gebruiken meerdere verblijfplekken, dus als hij hier tijdelijk niet naar binnen kan, gaat hij daar naartoe”, aldus Michel Kraeima.
 
De innovatieve ruimte die voor de vleermuis gemaakt wordt, bestaat uit een stukje spouw met een speciale isolatieplaat die een ruw oppervlak heeft. Hier kan de vleermuis zich aan vasthouden. Rondom de plaat zit een borstel die voorkomt dat er bij het volspuiten van de spouw isolatiebolletjes in het nieuwe vleermuisverblijf komen. De vleermuis krijgt ook een kleine in- en uitgang naar buiten. Michel Kraeima: “In de tussentijd isoleren wij de spouwmuur op een manier waardoor er voor de vleermuis ruimte overblijft. Zo kan hij later terugkeren.”
 
Meerdere vliegen in één klap
De methode is toepasbaar in alle woningen met een onverwarmde zolderruimte en wordt nu in de praktijk gebracht. Dit gebeurt in een proefopstelling in een bewoonde woning in Frederiksoord. Daarna pakt Actium een blokje laagbouwwoningen aan. Een ecoloog van Ecogroen monitort het gebruik van de aangebrachte voorzieningen. Als de aanpak succesvol blijkt voor vleermuizen, worden er meerdere vliegen in één klap geslagen. De vleermuis kan terugkeren, isoleren kan zonder vertraging of verstoring van de natuur en andere woningcorporaties en bouwbedrijven kunnen met dit idee hun voordeel doen.
 
Door: Aedes