Rutte: versterking huizen bevingsgebied gaat 'tergend langzaam'

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
Premier Mark Rutte vindt dat de versterking van woningen met aardbevingsschade in het Groningse Appingedam "tergend langzaam" gaat. Dat komt volgens hem door de omvang van het probleem: "Zo veel huizen, zo veel logistiek en zo veel emoties."

Er wordt door "zo veel lieve mensen" aan gewerkt, "daarom is het fijn dat we nu stappen zien", zei de premier woensdag tijdens zijn bezoek aan een nieuwbouwproject in Appingedam. Op deze locatie komt een van de eerste gasvrije wijken van Groningen.

Bewoners reageren wisselend op het bezoek van de premier aan het Groningse dorp. "De woede is weg, maar ik ben erg teleurgesteld", zei een van de bewoners. "Maar er is veel veranderd door de ingreep van het kabinet, ten goede", vult een andere bewoner aan. Zij woonden beiden waar nu het nieuwbouwproject plaatsvindt. "Het is vreemd om te zien, maar uiteindelijk krijgen we er een mooie nieuwe woning voor terug."

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) meldde in 2019 dat de gaswinning in Groningen een stuk eerder gaat stoppen. De gaswinning zorgt voor aardbevingen in Noord-Nederland, waardoor veel huizen van Groningers schade opliepen. Vorig jaar kondigde het kabinet aan dat de gaswinning in Groningen al in 2022 kan stoppen, in plaats van uiterlijk 2030 zoals eerst gedacht. Volgens Wiebes zou 2019 het 'jaar van de uitvoering' worden op het gebied van versterking. Maar veel partijen in de Tweede Kamer uiten juist kritiek dat dit veel te langzaam gaat.

Door: ANP