Brief aan Rutte over gebrek veiligheid Groningers

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
Voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging heeft naar aanleiding van twee aardbevingen zaterdag in Groningen een open brief aan premier Mark Rutte gestuurd. Volgens Van der Knoop is er tijdens de coronacrisis te weinig aandacht voor de veiligheid van de Groningers, die thuis moeten blijven en zich daar niet veilig voelen.

"Hier moeten huizen worden versterkt omdat deze niet veilig zijn vanwege de aardbevingen. Gedwongen thuiszitten geeft veel Groningers daarom een dubbel gevoel van onveiligheid. Bovendien komt uit herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek naar voren dat de ramp in slow motion die zich hier in Groningen voltrekt, ernstige fysieke en mentale gevolgen met zich meebrengt. Vanwege het gevoel van onveiligheid, het steeds opnieuw je recht moeten halen, schade moeten melden, etc. Mensen gaan eraan onderdoor."

Van der Knoop zegt dat de daadkracht die het kabinet nu toont bij de coronacrisis in Groningen wordt gemist. "De daadkracht van het kabinet staat in schril contrast met haar beleid in Groningen, waar het ook om veiligheid en gezondheid gaat. De onveiligheid in eigen huis in Groningen wordt nauwelijks bestreden. Het is een voortdurend gevecht tussen regio en Den Haag om het geld. De versterking van de huizen in Groningen zou in 2013 beginnen. We zijn 7 jaar verder en nog geen 4% van de huizen is versterkt. In dit tempo zijn we hier nog minstens 100 jaar mee bezig. Is onveiligheid toch acceptabel?"

De Groninger Bodem Beweging is de actie gestart: #FakkelvoorGroningen geef 'm door! om aandacht te vragen voor de aardbevingen.

Door: ANP