Logo_rss_entry-128601

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag stevig achteruit. Ook de andere Europese beursgraadmeters stonden in het rood. Op het Damrak kregen de bouwers BAM en VolkerWessels rake klappen door een flinke strop bij een project in IJmuiden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 539,86 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 813,25 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tussen 0,3 en 0,9 procent in.

In de MidKap bungelden BAM en VolkerWessels onderaan met koersverliezen van 23 en 14 procent. De bouwers zijn tegen een flinke tegenvaller aangelopen bij de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. Daardoor duurt de bouw langer en lopen de kosten fiks op. BAM ziet zich daardoor genoodzaakt zijn winstverwachting te verlagen. VolkerWessels blijft wel bij zijn prognoses voor 2017.

Flow Traders

Beursintermediair Flow Traders was de enige stijger bij de middelgrote bedrijven met winst van 1,3 procent. In de AEX waren geen stijgers te bekennen. Kabel- en telecombedrijf Altice en biotechnoloog Galapagos waren de grootste verliezers met minnen van 2 en 1,6 procent.

Aalberts Industries zakte 1,5 procent na een strategie-update. De industrieel toeleverancier rekent voor de komende jaren onder meer op een hogere omzet op eigen kracht en het verbeteren van de marges.

Steinhoff

In Frankfurt kelderde Steinhoff bijna 57 procent. Topman Markus Jooste van het winkelconcern treedt per direct terug. Volgens het bedrijf is er meer informatie over boekhoudkundige onregelmatigheden boven water gekomen, waardoor zijn positie onhoudbaar is.

Delivery Hero zakte 8 procent. De Duitse maaltijdbezorger haalde 686 miljoen euro op met de plaatsing van aandelen. Het bedrijf wil het geld gebruiken voor overnames. In Londen ging reis- en verzekeringsspecialist Saga 22 procent onderuit na een winstalarm.

ThyssenKrupp

De Duitse staalfabrikant ThyssenKrypp daalde 1,7 procent. De Europese vakbonden komen gezamenlijk in verweer tegen de op handen zijnde staalfusie van activiteiten van ThyssenKrupp en Tata Steel.

De euro was 1,1814 dollar waard, tegen 1,1810 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent prijs en werd verhandeld voor 57,33 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 62,66 dollar per vat.