Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vlaanderen dreigt met ontpoldering Hedwige

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - Vlaanderen dreigt Nederland te verplichten de Hedwigepolder geheel onder water te zetten als het alternatieve plan om de polder voor een derde te ontpolderen sneuvelt in de Kamer.

Dat zei demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag tijdens een debat over de Zeeuwse polder.

De bewindsman probeert tijdens het debat steun te verwerven voor zijn plan om de Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten.

Onlangs bleek dat de Europese Commissie daarmee kan instemmen, als ook nog een paar andere gebieden worden ontpolderd.

In de Tweede Kamer bleek woensdag dat Bleker nog steeds geen meerderheid heeft voor dit voorstel. Het geduld van Vlaanderen is echter op.

Deze week is er contact geweest met de Vlaamse premier Kris Peeters, zei Bleker. Die heeft gezegd dat Vlaanderen Nederland in gebreke zal stellen als het kabinet het plan van Bleker niet uitvoert.

Vlaanderen zal Nederland vervolgens verplichten het Scheldeverdrag uit 2005 uit te voeren. Daarin hebben beide landen afgesproken de Hedwigepolder volledig te ontpolderen.

"Ik heb de vaste overtuiging dat dit gaat gebeuren", zei Bleker. "Het gevolg daarvan is dat de hele Hedwigepolder onder water gaat."

Deze procedure zal volgens de bewindsman 'vrij snel' worden afgehandeld. "Binnen afzienbare tijd zal Nederland moeten besluiten de hele polder onder water te zetten."

Tijdens het debat werden verschillende moties ingediend om het nieuwste plan van Bleker van tafel te halen. Hoewel er geen meerderheid is voor dit voorstel, lijkt er ook geen meerderheid om de hele polder alsnog onder water te zetten.

CDA'er Ad Koppejan diende een motie in waarin hij stelt dat een gehele ontpoldering 'onnodig en ongewenst' is. Ook de PVV verzet zich met hand en tand tegen ontpoldering.

De VVD wil eerst meer weten over de financiële risico's van het huidige plan. Bleker wil de polder voor een derde onder water zetten, omdat de natuur die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde moet worden gecompenseerd.

Het verdiepen van de Westerschelde was nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen.

24 juli '25 (15:56)

NS zet extra lange treinen in tijdens Canal Parade

De NS zet rond de Canal Parade op 2 augustus in Amsterdam extra lange treinen in van en naar Amsterdam. Het spoorwegbedrijf verwacht op die dag extra drukte op de trajecten Utrecht-Amsterdam en Schiphol-Amsterdam, mede door werkzaamheden op Amsterdam Centraal.

17 juli '25 (14:30)

Nederland voor Europees Hof gedaagd om spoorverdeling aan NS

De Europese Commissie stapt naar het Europese Hof van Justitie, omdat Nederland het binnenlandse treinverkeer heeft gegund aan de NS. De Europese Commissie heeft Nederland al eerder gewaarschuwd, omdat de directe toewijzing in strijd is met de Europese regels. Nu stapt de commissie dus naar de rechter, die kan besluiten om Nederland een boete te geven.

17 juli '25 (14:30)

Regionale spoorvervoerders noemen stap Europese Commissie logisch

Regionale spoorvervoerders hadden de Europese rechtszaak over de toewijzing van het spoor aan NS al verwacht. "Wij vinden deze stap van de Europese Commissie logisch en in het geheel niet onverwacht", reageert Arriva-directeur Anne Hettinga, tevens voorzitter van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN).

16 juli '25 (12:11)

Treinverkeer rond Rotterdam hervat na systeemstoring

De treinstoring rond Rotterdam is voorbij. Een woordvoerder van ProRail laat weten dat de systeemstoring verholpen is en de treinen weer gaan rijden. Reizigers krijgen het advies de reisplanner te raadplegen, omdat het even kan duren voordat alle treinen weer normaal rijden.

16 juli '25 ( 9:12)

Geen treinen rond Rotterdam door systeemstoring

Rond station Rotterdam rijden woensdagochtend geen treinen als gevolg van een "systeemstoring", meldt de NS. Er rijden geen treinen op de trajecten tussen Rotterdam en Den Haag, Leiden, en Utrecht. Ook rijden er geen Intercity Direct-treinen tussen Rotterdam en Schiphol en rijden er minder treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda.

14 juli '25 ( 9:02)

Treinverkeer Rotterdam pas hervat na tunnelveiligheid, waarschuwt ProRail

De stroomstoring in de Willemsspoortunnel in Rotterdam is verholpen, maar de treinen kunnen nog altijd niet rijden tussen Rotterdam en Rotterdam Zuid. Dat komt doordat er nog uitgebreid wordt getest met de systemen in de tunnel, zegt ProRail.

14 juli '25 ( 8:49)

Ook zondag hinder op spoor bij Rotterdam door storing

De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.

11 juli '25 (14:25)

Botsing tussen trams in Rotterdam: acht lichtgewonden

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

09 juli '25 (15:25)

Files op komst door vakanties, evenementen en werkzaamheden

Het wordt komend weekend opnieuw druk op wegen in Nederland en populaire Europese vakantielanden. Een combinatie van vertrekkend vakantieverkeer, lokale drukte door evenementen en wegwerkzaamheden leidt vanaf vrijdagmiddag tot files, verwacht de verkeersinformatiedienst van de ANWB. Vrijdag begint in de regio Noord de zomervakantie, die in de regio Zuid een week eerder begon.

27 juni '25 ( 9:30)

Alle Rijkswegen weer vrijgegeven na NAVO-top

De N44 is vrijgegeven en daarmee zijn alle rijkswegen die afgesloten waren in verband met de NAVO-top weer open voor verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagavond.