Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Biogasinstallaties verwerken vaak illegaal afval

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - In biogasinstallaties wordt op grote schaal illegaal afval verwerkt. De politie waarschuwt in het televisieprogramma KRO Reporter dat dit tot ernstige bodemverontreiniging kan leiden, meldt de NOS vrijdag.

Nederland telt ongeveer honderdvijftig biogasinstallaties of biovergisters. Daarin wordt onder meer mest gft-afval vergist om groene stroom op te wekken. Tussenhandelaren leveren echter ook dierlijk materiaal aan en beweren dat het om plantaardig materiaal gaat. Hiervoor vervalsen ze onder meer documenten. Dat zou uit een recent politieonderzoek blijken.

De tussenhandelaren doen volgens een intern rapport dat het programma in handen kreeg alles om snel geld te verdienen. De politie wil dat er extra toezicht op de installaties komt.

"Als het toezicht niet wordt versterkt, is het risico aanwezig dat we dadelijk hele rare dingen op het land vinden of ontdekken dat er mensen ziek worden of doodgaan als gevolg van crimineel gedrag", zegt politiecommissaris Roel Willekens in het programma. Hij is landelijk programmamanager milieu bij de politie.

De Partij voor de Dieren ziet in de uitzending aanleiding een bouwstop voor mestvergisters te eisen. De mestvergisters zijn volgens de partij vooral gebouwd om onder het mom van groene stroom een mestoverschot uit de bio-industrie weg te werken. "Maar veel omwonenden klagen over stankoverlast, waarbij ze zelfs dagenlang last hebben van hoofdpijn en misselijkheid", stelt de partij in een reactie.

Gemeenten en provincies zouden vaak te laks op deze klachten reageren. De partij vindt het onterecht dat de biovergistisingsinstallaties worden gesubsidieerd uit potjes voor duurzame energie. "Energie uit mest is op geen enkele manier groen te noemen." Daarom zou deze subsidie moeten worden stopgezet.

24 juli '25 (15:56)

NS zet extra lange treinen in tijdens Canal Parade

De NS zet rond de Canal Parade op 2 augustus in Amsterdam extra lange treinen in van en naar Amsterdam. Het spoorwegbedrijf verwacht op die dag extra drukte op de trajecten Utrecht-Amsterdam en Schiphol-Amsterdam, mede door werkzaamheden op Amsterdam Centraal.

17 juli '25 (14:30)

Nederland voor Europees Hof gedaagd om spoorverdeling aan NS

De Europese Commissie stapt naar het Europese Hof van Justitie, omdat Nederland het binnenlandse treinverkeer heeft gegund aan de NS. De Europese Commissie heeft Nederland al eerder gewaarschuwd, omdat de directe toewijzing in strijd is met de Europese regels. Nu stapt de commissie dus naar de rechter, die kan besluiten om Nederland een boete te geven.

17 juli '25 (14:30)

Regionale spoorvervoerders noemen stap Europese Commissie logisch

Regionale spoorvervoerders hadden de Europese rechtszaak over de toewijzing van het spoor aan NS al verwacht. "Wij vinden deze stap van de Europese Commissie logisch en in het geheel niet onverwacht", reageert Arriva-directeur Anne Hettinga, tevens voorzitter van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN).

16 juli '25 (12:11)

Treinverkeer rond Rotterdam hervat na systeemstoring

De treinstoring rond Rotterdam is voorbij. Een woordvoerder van ProRail laat weten dat de systeemstoring verholpen is en de treinen weer gaan rijden. Reizigers krijgen het advies de reisplanner te raadplegen, omdat het even kan duren voordat alle treinen weer normaal rijden.

16 juli '25 ( 9:12)

Geen treinen rond Rotterdam door systeemstoring

Rond station Rotterdam rijden woensdagochtend geen treinen als gevolg van een "systeemstoring", meldt de NS. Er rijden geen treinen op de trajecten tussen Rotterdam en Den Haag, Leiden, en Utrecht. Ook rijden er geen Intercity Direct-treinen tussen Rotterdam en Schiphol en rijden er minder treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda.

14 juli '25 ( 9:02)

Treinverkeer Rotterdam pas hervat na tunnelveiligheid, waarschuwt ProRail

De stroomstoring in de Willemsspoortunnel in Rotterdam is verholpen, maar de treinen kunnen nog altijd niet rijden tussen Rotterdam en Rotterdam Zuid. Dat komt doordat er nog uitgebreid wordt getest met de systemen in de tunnel, zegt ProRail.

14 juli '25 ( 8:49)

Ook zondag hinder op spoor bij Rotterdam door storing

De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.

11 juli '25 (14:25)

Botsing tussen trams in Rotterdam: acht lichtgewonden

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

09 juli '25 (15:25)

Files op komst door vakanties, evenementen en werkzaamheden

Het wordt komend weekend opnieuw druk op wegen in Nederland en populaire Europese vakantielanden. Een combinatie van vertrekkend vakantieverkeer, lokale drukte door evenementen en wegwerkzaamheden leidt vanaf vrijdagmiddag tot files, verwacht de verkeersinformatiedienst van de ANWB. Vrijdag begint in de regio Noord de zomervakantie, die in de regio Zuid een week eerder begon.

27 juni '25 ( 9:30)

Alle Rijkswegen weer vrijgegeven na NAVO-top

De N44 is vrijgegeven en daarmee zijn alle rijkswegen die afgesloten waren in verband met de NAVO-top weer open voor verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagavond.