Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruimte voor de Rijn in de Arnhemse uiterwaarden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Stadsblokken-Meinerswijk in Arnhem gaat op de schop. Er worden maatregelen genomen zodat het gebied bij hoogwater meer water kan afvoeren. Tegelijk komt er meer ruimte voor recreatie op de momenten dat het geen hoogwater is. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen gaf 16 januari het startschot door zelf met een graafmachine de eerste hap aarde te nemen uit de zomerkade.

Minister Schultz: “Stadsblokken-Meinerswijk moet een van de grootste uiterwaardparken van Europa worden, met ruimte voor water, natuur, recreatie en cultuurhistorie. Dit wordt een prachtig Gelders pareltje aan de rivier. Omdat we hier in Meinerswijk ruimte geven aan de rivier, zakt het waterpeil en houden de mensen in de omgeving ook in de toekomst droge voeten. We zijn op ruim dertig van dit soort plekken langs de Waal, Maas, Rijn en IJssel aan de slag om de rivieren meer  ruimte te geven. Daarmee wordt Nederland een stuk veiliger.”

Stadsblokken-Meinerswijk ligt tegenover het oude centrum van Arnhem, aan de zuidoever van de rivier de Rijn. Het is een uiterwaardengebied. Er ligt een buurtschap met zo’n twintig huizen, er zijn twee haventjes met woonboten en er is een natuurgebied. Ook zijn er resten te zien van –onder meer- vroegere steenfabrieken. En je vindt er nog sporen van de Tweede Wereldoorlog en de IJssellinie.

Hoogwater
Het water van de Rijn komt uit Duitsland. Vlak voor Arnhem splitst de Rijn zich in de rivieren Nederrijn en IJssel. Als het water in de rivier erg hoog staat, spoelt er nu teveel water de IJssel in. Het idee is om de Nederrijn in Meinerswijk meer ruimte te geven, zodat een groter deel van het water straks hierlangs wegstroomt. Dat doen we met een aantal maatregelen:
* Een deel van de zomerdijk langs de rivier wordt verlaagd, zodat hoogwater eerder de uiterwaard in en uit kan stromen
* In de uiterwaard graven we grond weg zodat de Nederrijn bij hoogwater meer water kan afvoeren: we graven twee geulen in het gebied: een onder de John Frostbrug, een nabij de Plas van Bruil
* We halen op sommige plekken struiken en puinsteen weg, zodat het hoogwater sneller weer de uiterwaard uit kan stromen

In 2013 is begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. Ook is oude munitie opgeruimd die hier was blijven liggen na gevechten in de Tweede Wereldoorlog. Nu kunnen de twee geulen worden gegraven. Voorjaar 2015 zijn de waterwerken klaar.

Recreatie
Naast veiliger wordt Stadsblokken-Meinerswijk ook aantrekkelijker gemaakt. Er komen fiets- en wandelpaden, een struinvlakte, een trekpontje en drie vissteigers. Ook worden overblijfselen van een Romeins fort weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Het Rijk werkt in dit project samen met de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland. Het inrichtingsplan van de uiterwaarden maakt deel uit van een gebiedsvisie die de gemeente heeft opgesteld. Tijdens de planvorming zijn ook omwonenden, grondeigenaren en belangenorganisaties geraadpleegd.

Waarom Ruimte voor de rivier
Onze rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken, waarachter steeds meer mensen wonen. Bovendien regent het vaker en harder, waardoor de rivieren meer water moeten verwerken. Het gevolg: stijgende waterstanden en meer kans op overstromingen. Door de rivier meer ruimte te geven, kan het water beter wegstromen. Door dat zorgvuldig te doen, blijft het rivierlandschap aantrekkelijk en is toch de veiligheid voor de vier miljoen omwonenden gegarandeerd.

© Nationale Bouwgids

17 juli '25 (14:30)

Nederland voor Europees Hof gedaagd om spoorverdeling aan NS

De Europese Commissie stapt naar het Europese Hof van Justitie, omdat Nederland het binnenlandse treinverkeer heeft gegund aan de NS. De Europese Commissie heeft Nederland al eerder gewaarschuwd, omdat de directe toewijzing in strijd is met de Europese regels. Nu stapt de commissie dus naar de rechter, die kan besluiten om Nederland een boete te geven.

17 juli '25 (14:30)

Regionale spoorvervoerders noemen stap Europese Commissie logisch

Regionale spoorvervoerders hadden de Europese rechtszaak over de toewijzing van het spoor aan NS al verwacht. "Wij vinden deze stap van de Europese Commissie logisch en in het geheel niet onverwacht", reageert Arriva-directeur Anne Hettinga, tevens voorzitter van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN).

16 juli '25 (12:11)

Treinverkeer rond Rotterdam hervat na systeemstoring

De treinstoring rond Rotterdam is voorbij. Een woordvoerder van ProRail laat weten dat de systeemstoring verholpen is en de treinen weer gaan rijden. Reizigers krijgen het advies de reisplanner te raadplegen, omdat het even kan duren voordat alle treinen weer normaal rijden.

16 juli '25 ( 9:12)

Geen treinen rond Rotterdam door systeemstoring

Rond station Rotterdam rijden woensdagochtend geen treinen als gevolg van een "systeemstoring", meldt de NS. Er rijden geen treinen op de trajecten tussen Rotterdam en Den Haag, Leiden, en Utrecht. Ook rijden er geen Intercity Direct-treinen tussen Rotterdam en Schiphol en rijden er minder treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda.

14 juli '25 ( 9:02)

Treinverkeer Rotterdam pas hervat na tunnelveiligheid, waarschuwt ProRail

De stroomstoring in de Willemsspoortunnel in Rotterdam is verholpen, maar de treinen kunnen nog altijd niet rijden tussen Rotterdam en Rotterdam Zuid. Dat komt doordat er nog uitgebreid wordt getest met de systemen in de tunnel, zegt ProRail.

14 juli '25 ( 8:49)

Ook zondag hinder op spoor bij Rotterdam door storing

De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.

11 juli '25 (14:25)

Botsing tussen trams in Rotterdam: acht lichtgewonden

Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

09 juli '25 (15:25)

Files op komst door vakanties, evenementen en werkzaamheden

Het wordt komend weekend opnieuw druk op wegen in Nederland en populaire Europese vakantielanden. Een combinatie van vertrekkend vakantieverkeer, lokale drukte door evenementen en wegwerkzaamheden leidt vanaf vrijdagmiddag tot files, verwacht de verkeersinformatiedienst van de ANWB. Vrijdag begint in de regio Noord de zomervakantie, die in de regio Zuid een week eerder begon.

27 juni '25 ( 9:30)

Alle Rijkswegen weer vrijgegeven na NAVO-top

De N44 is vrijgegeven en daarmee zijn alle rijkswegen die afgesloten waren in verband met de NAVO-top weer open voor verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagavond.

26 juni '25 (10:27)

Treinverkeer rond Schiphol hersteld

De problemen op het spoor bij Schiphol zijn verholpen, zo is te zien op de website van de NS. De treinen die langs de luchthaven komen lijken weer volgens dienstregeling te rijden.