Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijk besluit voor onteigening De Beijer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen in de Millingerwaard genomen kunnen worden, heeft de provincie Gelderland in april vorig jaar de Kroon verzocht de bedrijfslocatie van zand- en grindhandel De Beijer Groep BV aan te wijzen voor onteigening. Dit heeft de Kroon gedaan met een Koninklijk Besluit dat op 19 maart 2014 is gepubliceerd in de Staatscourant. Met dit besluit kan de provincie een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen voor de grondverwerving van de bedrijfslocatie.

In het kader van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier zijn er afspraken gemaakt over waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen op verschillende plaatsen in Nederland. De Millingerwaard in Kekerdom, waar De Beijer is gevestigd, is een van die plaatsen.

Millingerwaard
In dit gebied wordt - naast rivierverruiming en een waterstandverlaging van 9 cm - ook meer ruimte gegeven voor natuur en recreatie. Dit heeft tot gevolg dat zand- en grindhandel De Beijer zal moeten verdwijnen uit de Millingerwaard. Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen kunnen worden uitgevoerd in de Millingerwaard, heeft de provincie op 24 april 2013 de Kroon verzocht de bedrijfslocatie ter onteigening aan te wijzen. Dit heeft de Kroon, na een zorgvuldig doorlopen procedure, op 1 maart 2014 met een Koninklijk Besluit gedaan.

Onteigening
‘Met dit besluit kan de provincie nu een procedure bij de rechter beginnen, om de grond van de bedrijfslocatie in de Millingerwaard te verkrijgen’, aldus gedeputeerde Josan Meijers. ‘Onderdeel van deze procedure is ook het vaststellen van de schadeloosstelling. Wij zijn al geruime tijd met De Beijer in gesprek om de bedrijfslocatie op een minnelijke wijze in eigendom te verkrijgen. Met die gesprekken gaan we onverminderd door, daar doet het Koninklijk Besluit voor de onteigening niets aan af. Dat we er in onderling overleg uitkomen, blijft het doel.’ Het is de bedoeling dat de riviermaatregelen in De Millingerwaard op 31 december 2015 uitgevoerd zijn. De provincie zal een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen als de beoogde uitvoering van de maatregelen in de Millingerwaard in gedrang komt.

Waalwaard
De provincie en De Beijer praten ook met elkaar over hervestiging van het bedrijf op de locatie Waalwaard in Dodewaard. Daarmee blijft de werkgelegenheid behouden. Zij zullen binnenkort samen de vergunningaanvragen voor onder meer de Omgevingsvergunning, de Waterwet en de Natuurbeschermingswet indienen.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.

23 juni '23 (12:08)

Flinke daling olieprijzen deze week

De olieprijzen zijn deze week behoorlijk gedaald, mede door opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident dat de rente in de Verenigde Staten verder kan worden verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken. Over de gehele week liggen de prijzen op koers voor een daling van meer dan 4 procent.

21 juni '23 ( 9:23)

LTO stapt op uit landbouwoverleg, supermarkten snappen reden niet

De supermarktbranche snapt weinig van de redenering van boerenorganisatie LTO om uit het landbouwoverleg te stappen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemde als pijnpunt onder meer de oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlandse producten in winkels, maar volgens de supermarkten was op dat punt juist al goede overeenstemming.

21 juni '23 ( 9:08)

Brabants familiebedrijf Van Wanrooij overgenomen door Heijmans

Heijmans heeft overeenstemming bereikt met Van Wanrooij over de aankoop van het Brabantse familiebedrijf. Met de voorgenomen deal die een waarde heeft van bijna 300 miljoen euro, versterkt het bouwconcern zijn marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland.

21 juni '23 ( 8:23)

Rabobank teleurgesteld na mislukte gesprekken landbouwakkoord

De Rabobank is "teleurgesteld" dat de gesprekken over het landbouwakkoord zijn mislukt, zegt een woordvoerster. "Wij vinden het belangrijk dat de Nederlandse landbouw verder verduurzaamt en dat de boeren een goede boterham kunnen blijven verdienen. Daarom hoopten we op een breed gedragen akkoord om dat verdienmodel voor elkaar te krijgen. Dat is nu onduidelijk geworden", aldus de zegsvrouw.

19 juni '23 ( 8:23)

Binnenkort snellere productie verwacht van 737-toestellen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt zich voor om de uitlevering van meer 737-toestellen mogelijk te maken. Dat kan weer nu het bedrijf stappen zet om toeleveringsproblemen aan te pakken, zegt de baas van Boeings commerciële tak Stan Deal.