Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zoektocht naar locatie voor nieuwe kazerne commando's

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zoektocht naar locatie voor nieuwe kazerne commando's
Het Korps Commandotroepen (KCT) heeft een nieuwe kazerne nodig met meer ruimte. Het KCT kan zich op de huidige plek in Roosendaal niet verder ontwikkelen en niet groeien. Vanwege het maatschappelijke, sociaaleconomische en historische belang blijven de ‘groene baretten’ wel in de regio Roosendaal/Rucphen. Daarom onderzoeken beide betrokken burgemeesters, de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant en de staatssecretaris van Defensie welke plek mogelijk geschikt is. Dit meldt de provincie Brabant. 

Defensie zoekt naar mogelijkheden om binnen 10 tot 15 jaar het KCT te concentreren op een grotere locatie. Verdere groei en ontwikkeling van het KCT is niet mogelijk op de huidige Engelbrecht van Nassaukazerne omdat deze midden in een Roosendaalse woonwijk ligt. Daarnaast zit het logistiek centrum in Rucphen, dit leidt tot een hoop verkeersbewegingen met bijbehorende uitstoot en het verstoort de bedrijfsvoering. En op dit moment beschikt het KCT niet over schiet- en trainingsfaciliteiten voor speciale eenheden. Al deze functies moeten samenkomen op één locatie.

Concentreren, Verduurzamen en Vernieuwen

Bij het kiezen daarvan zijn voor Defensie de uitgangspunten van het nieuwe Strategisch Vastgoedplan ‘Concentreren, Verduurzamen en Vernieuwen’ leidend. Dit betekent dat de operationele inzetbaarheid vergroot moet worden, dat er duidelijk verbetering is voor het personeel en dat het nieuwe vastgoed (financieel) duurzaam wordt.

Voor de gemeenten en de provincie tellen andere aspecten. Zo moet de nieuwe kazerne goed in de omgeving passen. Verder vinden ze het belangrijk dat het maatschappelijke en sociaaleconomische belang van het KCT voor de regio behouden blijft en hechten ze grote waarde aan de historische band tussen de commando’s en de gemeenten.

Omwonenden

Met de ondertekening van dit bestuurlijk voornemen spreken de partijen de intentie uit om gezamenlijk tot een locatiekeuze en daarna tot een plan van uitvoering te komen. Dit plan bevat enerzijds alles wat nodig is om te kunnen concentreren op een locatie, zoals afspraken over hoe alle partijen gaan samenwerken of het aanvragen van de benodigde vergunningen. Anderzijds moet het plan beschrijven welke perspectieven er zijn voor de locatie(s) die Defensie verlaat, bijvoorbeeld woningbouw, een groene leefomgeving of het versterken van de verkeersverbindingen tussen de omliggende wijken.

Zowel bij de ontwikkeling van de nieuwe locatie als het op termijn invullen van de vrijkomende Defensielocaties worden de omwonenden in een vroeg stadium betrokken. Uiteindelijk moet het gezamenlijke plan leiden tot een nieuwe kazerne voor de commando’s met alle faciliteiten op één locatie.

Door: Nationale Bouwgids

17 juli '25 (10:26)

Nederland heeft meer ASML's nodig, zeggen onderzoekers van TNO

Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.

17 juli '25 ( 8:51)

Schiphol: uitspraak rechter lost zonnepanelenprobleem niet op

Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".

15 juli '25 ( 9:02)

Nederlandse gasproductie daalt, afname op zee neemt af

De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.