Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterschap verwacht geen ernstige problemen meer langs de Linge

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Waterschap verwacht geen ernstige problemen meer langs de Linge
Waterschap Rivierenland verwacht dat de waterstand in de Linge geen ernstige problemen meer zal veroorzaken, zegt het schap zondag. Het waterpeil in de rivier is al iets gezakt en het regent sinds zaterdagavond niet meer. Het schap laat alle pompen en gemalen in het Rivierengebied nog op volle kracht draaien.

Met name bij Leerdam, Geldermalsen en Goudriaan dreigde de afgelopen dagen wateroverlast in woningen door de hevige regenval. Het water van de Linge kon niet geloosd worden op de grote rivieren en het Merwedekanaal omdat die ook helemaal vol zijn. Zondag is de hoeveelheid water in het gebied gestabiliseerd volgens het schap. Maar omdat het de komende dagen waarschijnlijk weer gaat regenen blijft het waterschap alert en worden de genomen maatregelen gehandhaafd.

De Maas voert regenwater af dat uit Frankrijk en België komt. Daardoor stijgt het waterpeil van de Maas zondag en dat zal nog tot dinsdag duren, verwacht waterschap Limburg. Dinsdag voert de Maas naar verwachting 1400 kubieke meter water per seconde af. Dat is een normale verhoogde waterstand voor deze tijd van het jaar. Het schap voorspelt dat oevers van beken en rivieren zullen overstromen, maar voorziet geen bijzonderheden.

Matten

Het schap heeft wel matten geplaatst tegen de dijk bij Beesel. Dit stuk dijk was net vernieuwd, waardoor de grasmat nog niet stevig genoeg is. Matten met daarop zandzakken moeten voorkomen dat de nieuwe dijk beschadigt. Waterschap Aa en Maas heeft hetzelfde gedaan langs de Maasdijk bij Cuijk en langs een dijkgedeelte in Cromvoirt. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de Sassluis in Enkhuizen gesloten om IJsselmeerwater dat opgestuwd wordt door harde wind tegen te houden.

De waterstanden in Waal en Rijn gaan de komende dagen stijgen omdat er veel water uit het stroomgebied van de Rijn in Duitsland komt, aldus Rijkswaterstaat. Woensdag bereikt de Rijn een stand van ongeveer 13,20 meter boven NAP bij Lobith en dat zal enkele dagen gaan duren. Hoewel uiterwaarden en lage kades dan onder water lopen is er volgens de waterbeheerder geen sprake van hoogwater. Rijkswaterstaat spreekt pas over hoogwater bij een stand van 15,00 meter boven NAP bij Lobith of nog hoger. Vooralsnog kunnen uiterwaarden en dijken de verwachte waterstand makkelijk aan, aldus de waterbeheerder.

Door: ANP

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.