Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het grootse effect van wit op een duurzame leefomgeving

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Introductie milieuvriendelijke witkleurige keramische dakpanDe bedrijven BH Keramiek, Energie-Positief en dakpannenproducent Meyer- Holsen hebben samen een duurzame witkleurige keramische dakpan ontwikkeld. Het doel van deze innovatieve productontwikkeling is om de opwarming van stedelijke hitte-eilanden significant te laten dalen waardoor er een leefbaarder klimaat voor mens en dier ontstaat. Witte dakpannen bieden een oplossing omdat ze tot 92% van de warmte weerkaatsen met als bijkomend voordeel dat zonnepanelen in deze combinatie een hoger rendement opleveren.

Hitte-eilanden in Nederland
Hitte-eilanden zijn kleine of grotere plekken, meestal in steden, waar de temperatuur in vergelijking tot andere gebieden ettelijke graden hoger is. De temperatuurverschillen kunnen oplopen tot maar liefst 8 graden Celsius. Hoogbouw of andere bebouwing van meerdere verdiepingen kenmerken deze gebieden. Het aandeel vegetatie is er gering waardoor er weinig schaduw en verdampingskoeling is, voldoende water en wind ontbreekt en er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van donkergekleurde bouwmaterialen, daken en asfalt. Door het hitte-eiland-effect ontstaat er overdag sterke opwarming en ‘s nachts koelt het bijna niet af. Als de opwarming in deze leefgebieden vermindert wordt het voor mens en dier veel aangenamer, mensen slapen beter, arbeidsproductiviteit neemt toe en agressief gedrag neemt af (Bron: www.hitte-eilanden.nl).

Het effect van wit
Om de omgeving leefbaarder te maken maar ook om gebouwen energievriendelijker te maken, heeft BH Keramiek, Energie-Positief en dakpannenproducent Meyer-Holsen een speciale witkleurige keramische dakpan ontwikkeld. Witte dakbedekking en andere milieuvriendelijke toepassingen zoals sedum dakmatten bestaan al, deze toepassingen zijn alleen geschikt voor platte daken. Een witte dakpan biedt een goede oplossing voor hellende daken ook in combinatie met zonnepanelen. "Een witte dakpan biedt een aantal voordelen, " vertelt Gideon Goudsmit , energie expert van Energie-Positief, "doordat de warmte wordt weerkaatst blijven bijvoorbeeld zolderkamers koeler, een airconditioning is daardoor niet meer altijd noodzakelijk.  Voor grotere gebouwen betekent dit ook dat koelsystemen minder groot hoeven te zijn en dat de aanschafprijs dan ook lager is. Ook is er een besparing op de energiekosten. De witte dakpannen in combinatie met zonnepanelen leveren zelfs een extra energieopbrengst van de panelen op."

Not just white
Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een grijs dak 20% van de warmte weerkaatst en 38 graden warmer wordt dan de buitentemperatuur op een zonnige middag. In dezelfde situatie weerkaatst een rood dak 35% warmte en wordt 20 graden warmer, een wit dak daarentegen weerkaatst rond 85% warmte en wordt maar 5 graden warmer dan de buitentemperatuur (bron: www.heatisland.lbl.gov). 

Duurzame ivoorwitte dakpannen
De gerenommeerde dakpannenfabrikant Meyer-Holsen heeft een keramische dakpan ontwikkeld met een esthetische ivoorwitte glazuurkleur. De glazuurlaag zorgt voor een duurzame en zeer dichte toplaag. Vuil of mos hecht zich moeilijk aan deze laag, hierdoor blijven de functionele eigenschappen van de ivoorwitte keramische dakpan op de lange duur ook behouden.
Er zijn drie modellen beschikbaar: de vlakke dakpan Piano, de holle dakpan Vario en de FD dakpan Ravensberger. Alle dakpannen hebben  40 jaar volledige garantie. Meyer-Holsen produceert de kleur Ivoorwit op aanvraag voor grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten. Voor kleinere projecten zijn de modellen leverbaar in de kleur Parelwit.
BH Keramiek is de exclusieve importeur voor de Nederlandse en Belgische markt voor de producten van Meyer-Holsen. De witte dakpannen zijn al op een aantal projecten toegepast zoals het gebouw Polderhuis in Amstelveen en een oud voormalig gemaal  in Nes aan de Amstel.

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.

03 februari '25 ( 9:24)

Zoektocht naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven gestart

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

23 december '24 (16:03)

Overleg over afbouw overheidssteun voor fossiele projecten mislukt, volgens bronnen

Onderhandelingen over een plan van rijke landen om tientallen miljarden dollars aan overheidssteun voor olie- en gasprojecten af te bouwen, zijn mislukt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, het VK, de VS en andere landen hoopten hierover voor de beëdiging van Donald Trump als president een akkoord te bereiken.

20 december '24 (10:48)

Kabinet reserveert 70 miljoen euro extra voor ombouw kantoren

Het kabinet trekt 70 miljoen euro extra uit voor het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen, meldt woonminister Mona Keijzer. Het bedrag is beschikbaar tot en met 2032 en moet ongeveer 35.000 extra woningen opleveren.

12 december '24 ( 9:02)

Meer bedrijfsfaillissementen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

10 december '24 (10:19)

Opnieuw lagere productie in Nederlandse industrie

De productie van de Nederlandse industrie is in oktober met 2,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande vijftien maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. De krimp was wel iets kleiner dan in september.