Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Superduurzaam stadskantoor Venlo zuivert stadslucht

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Gevel zuivert lucht; vloerbedekking van gerecycled materiaal; bureaustoelen recyclebaar; gebouw wekt energie op Het nieuwe stadskantoor in Venlo wordt 14 oktober officieel geopend. Het gebouw is zoveel mogelijk ontwikkeld volgens de visie van cradle to cradle en heeft een voorbeeldfunctie voor overheid, bedrijfsleven en burger.

Vloerbedekking van plastic flessen
Acht jaar lang onderzochten gemeente en partners hoe de cradle to cradle–gedachte het beste kon worden doorgevoerd in het stadskantoor – zowel in het groot als in het klein. De bureaustoelen in het gebouw zijn volledig recyclebaar en de vloerbedekking is gemaakt van gerecycled materiaal zoals plastic flessen. De groene gevel is een verticale tuin met vele soorten flora en fauna en zuivert daarmee de lucht van de weg en spoorbaan naast het gebouw. Ook binnen zijn er groene wanden die bijdragen aan de luchtvochtigheid, het zuurstofgehalte en de akoestiek.

Projectleider Michel Weijers van de gemeente Venlo: ‘Het was een uitdaging om in alle aspecten te denken aan mens en milieu. Zo bleek hout als bouwmateriaal niet genoeg aan de eisen te voldoen en is er voor beton gekozen. Maar wel speciaal beton dat is hergebruikt. Cradle to cradle is bij de bouw geen truukje geweest, maar is integraal doorgezet in alle facetten.’

Mens, milieu en economie leidend in ontwerp en bouw
In 2008 besloot de gemeente Venlo cradle to cradle als ambitie voor de stad in te zetten. Cradle to cradle betekent dat in het ontwikkelproces zoveel mogelijk aandacht is voor mens, milieu en economie. Het stadskantoor is daar een goed voorbeeld van. De architect is niet gekozen aan de hand van het ontwerp, maar aan de hand van zijn visie op cradle to cradle. Op dezelfde wijze heeft de gemeente de overige partners van het team geselecteerd die werken vanuit deze filosofie. Vanuit economisch oogpunt is er gekeken naar wat de restwaarde van de materialen is zodra het gebouw wordt gesloopt. Voor de gebruikers is het gebouw zo ingericht dat het interactie stimuleert: het is een werkomgeving waarin burgers en medewerkers elkaar makkelijk op kunnen zoeken. Het gezonde binnenklimaat zorgt daarnaast ook voor een prettige werkomgeving. De komende jaren gaat de gemeente samen met verschillende partners onderzoeken wat het effect is op de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim van de gemeentelijke organisatie. 

Integraal proces
Dat tijdens alle stappen in het proces rekening is gehouden met cradle to cradle, heeft voor een andere aanpak gezorgd. Zo passen de gebouwvorm en functie  optimaal in elkaar: de vorm van de vide draagt bijvoorbeeld bij aan de ventilatiestromen. Bijzonder is dat dit gebouw zich aangepast heeft aan zijn omgeving: de groene gevel zit aan de kant van de verkeersweg en spoorbaan, voor een betere zuivering van de lucht. De locatie heeft dus medebepaald hoe het gebouw eruit ging zien en nu voegt het gebouw weer iets toe aan de locatie.

Burgers Venlo betrokken bij wat gebouw oplevert
Een gebouw dat ‘duurzaam’ wordt gebouwd, heeft als uitgangspunt dat het ‘minder slecht’ is. Venlo wil echter een gebouw dat meerwaarde oplevert in plaats van een ‘minder slecht gebouw’. Dat was de uitdaging voor het bouw- en ontwerpteam. Weijers: ‘Het is van cruciaal belang dat zowel burgers als medewerkers snappen waarom dit gebouw meerwaarde voor hen oplevert. Met die bewustwording kunnen ze trots zijn op het gebouw. Zo kan bijvoorbeeld iedereen op schermen in het gebouw zien, hoeveel water er wordt bespaard en hoeveel de zonnepanelen opleveren.’

Wie heeft de bouw mogelijk gemaakt?
De gemeente Venlo is de eerste gemeente ter wereld die de Cradle to Cradle principes heeft omarmd. Hiervoor heeft ze in 2010 het C2C ExpoLAB opgericht, om de uitgangspunten praktisch te begeleiden bij verschillende projecten. Daarnaast zijn dit de partners die de bouw van het stadskantoor mede mogelijk hebben gemaakt: bbn adviseurs, LAUDY Bouw & Ontwikkeling, Royal HaskoningDHV, Veldhoen + Company BV en Kraaijvanger Architects.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.