Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jongeren in de bouw: enthousiasmeren en stimuleren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De personeelstekorten in de infra- en bouwsector zijn inmiddels ernstig te noemen. Bedrijven staan te springen om meer én geschoold personeel. Dat is echter nog niet zo makkelijk. Het aantal mensen dat een opleiding richting de bouw volgt, blijft achter bij de vraag. Tegelijk bestaan er diverse doelgroepen die wel degelijk willen werken in de bouw, maar voor wie de stap momenteel te groot lijkt. Eén daarvan zijn de jongeren. Hoe zorgen we ervoor dat zij eenvoudiger kunnen instromen binnen de bouwsector?

Jongeren interesseren voor de bouw

De laatste jaren worden diverse initiatieven opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor bouw en infra. Die stimulans richt zich met name op het vereenvoudigen van de processen om jongeren én zij-instromers toegang te geven tot alle verschillende functies die de bouw rijk is. Denk aan technici, servicemonteurs, timmermannen, uitvoerders en elektriciens. In elk van deze beroepsgroepen is voldoende werk te vinden; nu nog de mensen bereiken en enthousiasmeren. Dat moet niet alleen vanuit opleidingsinstituten gebeuren, maar ook op brede schaal via campagnes. Waar liggen de kansen voor jongeren in de bouw?  

Leerwerktraject bouw: laagdrempelig en kansrijk

De campagnes om jongeren in de richting van de bouw te sturen, heeft in de afgelopen jaren wel degelijk haar vruchten afgeworpen. Het aantal jongeren dat kiest voor een opleiding in de bouw neemt langzaamaan toe. Toch is er nog meer nodig, zeker met het oog op de huidige situatie in de bouwsector. Een mogelijke oplossing ligt bij het leerwerktraject. Young professionals kunnen door het bedrijf intern worden opgeleid, en dat heeft diverse voordelen. Zo kunnen bedrijven gericht sturen op de vereiste skills, en wordt een duurzame relatie opgebouwd met de nieuwe werknemer.

Talentvol met arbeidsbeperking

Een tweede doelgroep die kansrijk is om te benaderen voor bouwbedrijven, is die van jongeren met een arbeidsbeperking. Het stimuleren van arbeidsparticipatie onder jongeren met een arbeidsbeperking vereist de nodige initiatieven, vallend onder de luifel van de Participatiewet. Bij een arbeidsbeperking hebben we het over mensen die door ziekte of een andere beperking belemmerd wordt bij het vinden van een baan. Die belemmering hoeft er echter niet te betekenen dat bouwbedrijven hier geen beroep op kunnen doen. Zo kunnen mensen met een arbeidsbeperking wel degelijk zowel uitvoerende- als ondersteunende taken vervullen.

En dankzij de loonkostensubsidie voor bedrijven is dat zowel personeelsgericht als financieel aantrekkelijk. Het verkleint andermaal de stap voor jongeren om aan de slag te gaan in de bouw.

Zoektocht naar nieuw bouwtalent

Hoewel de situatie anders lijkt, staan duizenden jongeren te popelen om aan te slag te kunnen gaan in de bouw. Het vraagt van bedrijven om creatief te denken bij de zoektocht naar bouwtalent. Paden bewandelen die nog niet eerder zijn bewandeld, maar wel degelijk interessant zijn. En het plaveiden van het pad voor jongeren die daadwerkelijk de stap willen zetten. Zo kunnen nijpende tekorten in de bouwsector de komende jaren deels, dan wel volledig worden opgelost.

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.