Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kostenvoordelen voor bedrijven in de zoektocht naar personeel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Voor bedrijven in de bouw is het de laatste jaren een rollercoaster. De intrede van de coronacrisis leidde in eerste instantie tot een stop op het aantal nieuwe opdrachten, maar de nijpende tekorten op de woningmarkt hebben er inmiddels voor gezorgd dat er meer gebouwd moet worden. En snel, want in 2030 zouden er volgens ramingen 1 miljoen nieuwe woningen moeten staan. Zover is het nog niet, want er moet eerst nog maar eens gebouwd worden. 

Oplossing voor personeelstekort bouw?

De kostenvoordelen waar bedrijven een beroep op kunnen doen, moeten er in de komende jaren voor gaan zorgen dat bedrijven zonder al te grote risico’s nieuw personeel de kans kunnen geven. Twijfels worden hiermee weggenomen, bijvoorbeeld bij het aannemen van personeel met een gedeeltelijke arbeidsbeperking of ingeburgerde vluchtelingen die hun intrede doen op de arbeidsmarkt. Niet alleen kunnen deze groepen wel degelijk een bijdrage leveren aan bedrijven, ook kunnen bouwbedrijven financieel gecompenseerd worden wanneer zij ruimte maken voor de begeleiding. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

In de praktijk zouden bedrijven in de bouw kunnen kiezen voor het leerwerktraject. Bedrijven nemen dan mensen aan uit groepen die vaak onderbelicht blijven: vluchtelingen, 50 plussers en personen met een arbeidsbeperking. Maar ook enthousiaste jongeren die zich willen bewijzen in het werkveld. Nieuwe medewerkers kunnen zich binnen het leerwerktraject ook eenvoudiger aanpassen aan de bedrijfscultuur, waardoor een duurzame samenwerking tot stand komt.

Gebruikmaken van kostenvoordelen

Voor bedrijven in de bouw is het prettig om gebruik te kunnen maken van kostenvoordelen. Dit creëert kansen om meer mensen toegang te geven tot de werkvloer, en kan zodoende dienen als langgekoesterde oplossing voor de personeelstekorten in de bouw. Zo kunnen ondernemers ook een beroep doen op (tijdelijke) loonkostensubsidie.

Heb je als ondernemer tijd nodig om personeel op te leiden, dan ontvang je voor deze tijdelijke inwerktijd financiële compensatie. Ook kan je als bedrijf een jobcoach inschakelen, welke de kandidaat voor de functie gaat begeleiden. Begeleiding kost je als bedrijf dan (vrijwel) geen geld, en dus wordt het makkelijker om personeel aan te nemen dat nog niet volledig binnen het functieprofiel past.

Risico’s beperken, kansen groeien

Bedrijven kunnen het aannemen van nieuw personeel als een (te) grote stap zien. Door gunstige voorwaarden te creëren voor ondernemers worden de risico’s beperkt, zowel technisch als financieel. Dat biedt voor beide partijen kansen, want bedrijven kunnen dankzij de diverse regelingen en kostenvoordelen vrij van risico’s aan de slag met de groei van hun bedrijf. Voor werknemers die op zoek zijn naar een baan in de bouw groeien de kansen. Zij kunnen zich bijvoorbeeld binnen het leerwerktraject in een vooraf afgesproken periode bewijzen.

Het leerwerktraject is ook nog eens op zo’n manier ingericht, dat de banenkans substantieel groeit. Bedrijven moeten voorafgaand aan het leerwerktraject namelijk aangeven de intentie te hebben om verder te gaan met de kandidaat voor de functie. Dat maakt het voor diverse doelgroepen die zich oriënteren in de bouw makkelijk om de stap te zetten. Voor bedrijven vormen de diverse regelingen vooral een incentive om hun personeelsbeleid op een vertrouwde manier in te richten. Meer ruimte voor nieuwe mensen, en dus potentieel groei. 

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.