Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kostenvoordelen voor bedrijven in de zoektocht naar personeel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Voor bedrijven in de bouw is het de laatste jaren een rollercoaster. De intrede van de coronacrisis leidde in eerste instantie tot een stop op het aantal nieuwe opdrachten, maar de nijpende tekorten op de woningmarkt hebben er inmiddels voor gezorgd dat er meer gebouwd moet worden. En snel, want in 2030 zouden er volgens ramingen 1 miljoen nieuwe woningen moeten staan. Zover is het nog niet, want er moet eerst nog maar eens gebouwd worden. 

Oplossing voor personeelstekort bouw?

De kostenvoordelen waar bedrijven een beroep op kunnen doen, moeten er in de komende jaren voor gaan zorgen dat bedrijven zonder al te grote risico’s nieuw personeel de kans kunnen geven. Twijfels worden hiermee weggenomen, bijvoorbeeld bij het aannemen van personeel met een gedeeltelijke arbeidsbeperking of ingeburgerde vluchtelingen die hun intrede doen op de arbeidsmarkt. Niet alleen kunnen deze groepen wel degelijk een bijdrage leveren aan bedrijven, ook kunnen bouwbedrijven financieel gecompenseerd worden wanneer zij ruimte maken voor de begeleiding. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

In de praktijk zouden bedrijven in de bouw kunnen kiezen voor het leerwerktraject. Bedrijven nemen dan mensen aan uit groepen die vaak onderbelicht blijven: vluchtelingen, 50 plussers en personen met een arbeidsbeperking. Maar ook enthousiaste jongeren die zich willen bewijzen in het werkveld. Nieuwe medewerkers kunnen zich binnen het leerwerktraject ook eenvoudiger aanpassen aan de bedrijfscultuur, waardoor een duurzame samenwerking tot stand komt.

Gebruikmaken van kostenvoordelen

Voor bedrijven in de bouw is het prettig om gebruik te kunnen maken van kostenvoordelen. Dit creëert kansen om meer mensen toegang te geven tot de werkvloer, en kan zodoende dienen als langgekoesterde oplossing voor de personeelstekorten in de bouw. Zo kunnen ondernemers ook een beroep doen op (tijdelijke) loonkostensubsidie.

Heb je als ondernemer tijd nodig om personeel op te leiden, dan ontvang je voor deze tijdelijke inwerktijd financiële compensatie. Ook kan je als bedrijf een jobcoach inschakelen, welke de kandidaat voor de functie gaat begeleiden. Begeleiding kost je als bedrijf dan (vrijwel) geen geld, en dus wordt het makkelijker om personeel aan te nemen dat nog niet volledig binnen het functieprofiel past.

Risico’s beperken, kansen groeien

Bedrijven kunnen het aannemen van nieuw personeel als een (te) grote stap zien. Door gunstige voorwaarden te creëren voor ondernemers worden de risico’s beperkt, zowel technisch als financieel. Dat biedt voor beide partijen kansen, want bedrijven kunnen dankzij de diverse regelingen en kostenvoordelen vrij van risico’s aan de slag met de groei van hun bedrijf. Voor werknemers die op zoek zijn naar een baan in de bouw groeien de kansen. Zij kunnen zich bijvoorbeeld binnen het leerwerktraject in een vooraf afgesproken periode bewijzen.

Het leerwerktraject is ook nog eens op zo’n manier ingericht, dat de banenkans substantieel groeit. Bedrijven moeten voorafgaand aan het leerwerktraject namelijk aangeven de intentie te hebben om verder te gaan met de kandidaat voor de functie. Dat maakt het voor diverse doelgroepen die zich oriënteren in de bouw makkelijk om de stap te zetten. Voor bedrijven vormen de diverse regelingen vooral een incentive om hun personeelsbeleid op een vertrouwde manier in te richten. Meer ruimte voor nieuwe mensen, en dus potentieel groei. 

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.