Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afhankelijk van buitenlandse energie, meerderheid Nederlanders wil dat niet

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De laatste week van december stappen normaal gesproken veel mensen over naar een andere energieleverancier. Maar de alsmaar stijgende energieprijzen werken remmend. Slechts 9 procent geeft aan dit jaar van plan te zijn over te stappen. Veel mensen zijn daarnaast bang dat de rekening straks niet meer betaald kan worden en vinden dat we minder afhankelijk moeten worden van buitenlandse energie. Mensen weten daarnaast niet goed waar hun energie vandaan komt en kunnen niet beoordelen of hun energieleverancier echt groen is (61 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Pure Energie, uitgevoerd door DirectResearch onder ruim 1000 respondenten. Dit meldt Het PR Bureau.  

Het nieuwe kabinet zet, naar eigen zeggen, stevig in op het klimaat. Het onderwerp is het tweede hoofdstuk in het regeerakkoord en de plannen zijn om veel te investeren in duurzame energie. Goed nieuws volgens velen, al maken mensen zich ook zorgen. Met name over de vraag of, vanwege de huidige prijsstijgingen van energie, de rekening straks nog wel te betalen is (39 procent).

Overstappen vanwege financiële reden 

Niet voor niets geeft 81 procent van de mensen aan vooral over te stappen vanwege financiële redenen. Voorbeelden van deze redenen zijn: kijken of het goedkoper kan, te hoge maandlasten en de zekerheid van vast tarief. Dit staat in groot contrast met de kleine 10 procent die overstapt vanwege een groener en duurzamer alternatief. Terwijl Nederlanders wel de urgentie voelen dat er geïnvesteerd moet worden in eigen duurzame energiebronnen (65 procent) en ook vinden dat we als land niet te afhankelijk moeten zijn van andere landen (59 procent).

Meer betalen voor groene stroom 

Op de vraag of men bereid is meer te betalen voor 100 procent groene stroom uit Nederland, antwoordt 33 procent bevestigend. Toch een aanzienlijke groep, gezien de huidige hoge energieprijzen. Hoeveel men bereid is meer te betalen loopt uiteen (53 procent tot 10 euro per maand, 81 procent tot 50 euro per maand en 11 procent maar liefst meer dan 100 euro per maand).

Onwetendheid 

De twijfel die de andere groep mensen heeft, zou voor een deel verklaard kunnen worden door het feit dat meer dan de helft (52 procent) aangeeft niet te weten waar hun stroom precies vandaan komt. Ook weten veel mensen (50 procent) niet of er groene of grijze stroom door de kabels de huiskamer binnenkomt. Hier ligt dus nog veel terreinwinst, zowel voor consumenten als voor energieleveranciers.

Door: Nationale Bouwgids 

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.