Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer ouderenhuisvesting nodig

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
Meer ouderenhuisvesting nodig
Een derde van de nieuwe woningen moet geschikt zijn voor ouderenhuisvesting. Dit meldt CBRE Nederland.

Tussen nu en 2050 zijn er 1,3 miljoen extra woningen nodig om de groeiende bevolking te huisvesten. De discussie over de woningmarkt concentreert zich vaak rond starters en gezinnen: zij moeten makkelijker een woning kunnen vinden. Maar de sleutel voor de doorstroming ligt bij senioren, want de toekomstige ouderen wonen hoofdzakelijk in koopwoningen. Als de zorgvraag van ouderen zich ontwikkelt zoals verwacht, moeten 433.000 van de nieuwe woningen voor deze groep bestemd zijn, dat komt neer op 33 procent van de extra woningen.

Om de langetermijnbalans tussen woningvoorraad en bevolkingssamenstelling in evenwicht te brengen, moeten in sommige regio’s – bijvoorbeeld Zuid-Limburg, Friesland of Drenthe – alleen nog maar kwalitatief goede (zorg)woningen gebouwd worden. Op andere plaatsen is het beeld totaal anders, bijvoorbeeld in de regio Haaglanden waar het aandeel dat hier naar ouderen zou moeten gaan slechts 11 procent is.

Een beperkende factor voor doorstroming op de huizenmarkt is de relatief beperkte kwaliteit van bestaande ouderenwoningen. Door levensloopbestendige huizen te bouwen, die aansluiten bij de (kwaliteits)behoeften van de doelgroep, wordt een verhuisketen op gang gebracht. Omdat de nieuwe generatie ouderen aanzienlijk vermogender is dan de huidige, ontstaan hier mogelijkheden. Daarnaast is er meer geclusterd wonen nodig, hier kunnen zorgorganisaties op een goede en efficiente manier 24-uurs zorg leveren.

Laura Seckel, Head of Healthcare bij CBRE Nederland: “Doordat we heel Nederland, zowel landelijk, regionaal als lokaal, met zorg- en vastgoeddata in beeld hebben gebracht, kunnen we precies laten zien wat er al aan zorgvastgoed is. Maar ook wat er nodig is qua uitbreiding en verbetering daarvan, wat de mogelijkheden zijn, op welke locatie en met welke snelheid.”

Gigantische uitdaging

Naast het uitbreiden van het aantal (zorg)woningen in Nederland is een minstens zo urgente opgave het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving. Het verduurzamingsniveau van verpleeg- en verzorgingshuizen ligt nog ver achter op dat van sociale huurwoningen, kantoren en logistiek vastgoed. Daarbij is de verduurzamingsopgave onlangs een stuk voelbaarder geworden. Energielasten zullen gaan verdubbelen ten opzichte van 2019. De kans is groot dat veel verpleeg- en verzorgingshuizen negatieve cijfers gaan rapporteren, wat mogelijk ten koste gaat van hun kerntaak: zorg leveren. Beleggers kunnen uitkomst bieden voor zorginstellingen. Bijvoorbeeld door het bekostigen van de verduurzaming van zorgvastgoed. Of, als het gaat om de uitbreidingsopgave, door in te spelen op de groeiende markt voor ouderenwoningen in het hogere segment.

“Door te investeren in duurzaamheid dalen de energiekosten voor zorgorganisaties, creëren we gezondere omgevingen wat ten goede komt aan de gezondheid en welzijn van mensen (inclusief zorgpersoneel) en werken we aan die nodige toekomstbestendige zorgsector”, aldus Laura Seckel.

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.