Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitwerking regeling tijdelijk prijsplafond is afgerond

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De uitwerking van de regeling voor het tijdelijke prijsplafond is afgerond. Daarmee kan het prijsplafond per 1 januari 2023 van start gaan. De tarieven- en verbruiksplafonds zijn hetzelfde als eerder aangekondigd. De regeling kent vanaf de start een margetoets om vooraf per bedrijf de maximale winstmarge te bepalen bij de uitvoering van het prijsplafond. Hiermee wordt overcompensatie als gevolg van het prijsplafond voorkomen. Het kabinet werkt daarnaast met spoed een aparte regeling uit voor huishoudens met een blokaansluiting. Dit meldt Rijksoverheid. 

Het tijdelijke prijsplafond geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet. Door een aanpassing aan de regeling vallen klanten van energieleveranciers zonder eigen vergunning nu ook onder het prijsplafond.

De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals eerder aangekondigd: 1,45 euro per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3; 0,40 cent per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh; 47,38 euro per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ warmte voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit het energiecontract. Naar verwachting valt 50 tot 60 procent van de huishoudens met hun volledige energieverbruik onder het prijsplafond.

Meer duidelijkheid voor huishoudens met blokaansluiting

Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Daarom werkt de overheid met spoed aan een aparte regeling om deze groep ook te helpen met de hoge energieprijzen. Hiervoor worden momenteel alle benodigde gegevens over blokaansluitingen verzameld. Het kabinet zal de Tweede Kamer voor het einde van het jaar over de uitwerking informeren.

Uitvoering door energieleveranciers

De energieleveranciers voeren het prijsplafond uit. Consumenten hoeven zelf niks te doen om voor de korting op de energierekening in aanmerking te komen. Omdat de tarieven onder het prijsplafond lager zijn dat de contractprijzen kunnen de energieleveranciers een voorschot aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO houdt tussentijds toezicht op de uitvoering van de subsidieregeling. Het voorschot is gebaseerd op een inschatting van de hoeveelheid elektriciteit, gas en/of warmte die de energieleverancier denkt te leveren en het verschil tussen de contracttarieven en het prijsplafond.

Maximale winstmarge

Om te voorkomen dat energieleveranciers als gevolg van het prijsplafond meer winst maken dan voorheen, wordt vanaf de start van het prijsplafond een margetoets ingevoerd. Dit betekent dat per energieleverancier een redelijke winstmarge wordt bepaald op basis van de winst(marge) van de afgelopen jaren. Iedere leverancier mag daarbij één jaar, waarin de cijfers bijvoorbeeld door corona of de energiecrisis sterk afwijken, buiten beschouwing laten. Een accountant controleert bij de eindafrekening of het bedrag dat de energieleverancier heeft ontvangen volledig is doorgegeven aan de consument. Wanneer een energieleverancier meer winst heeft gemaakt dan de margetoets toestaat, moet dit te veel ontvangen bedrag aan subsidie worden terugbetaald.

Geen ongeoorloofde staatssteun

Het kabinet heeft bij de uitwerking van het prijsplafond nauw contact onderhouden met de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat het prijsplafond voldoet aan de eisen van het Europese staatssteunkader. Op basis van dit informele contact is de goede hoop dat de formele goedkeuring van de regeling uiterlijk 15 december zal worden ontvangen, waardoor de eerste voorschotten nog voor het einde van het jaar kunnen worden uitbetaald.

Door: Nationale Bouwgids

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.